Путин: „Сармат“ и S-500 влизат в употреба в руската армия

Путин: „Сармат“ и S-500 влизат в употреба в руската армия

Руският президент Владимир Путин обяви, че армията на Руската федерация започва да използва нови оръжия. „Освен оръжията, които вече са били изпробвани на бойното поле, първите зенитно-ракетни комплекси S-500, които нямат еквивалент в целия свят, пристигнаха”, каза Путин на среща с дипломанти от руските военни академии.

Балистичните ракети „Сармат” също вече се тестват и ще могат да влязат в употреба до края на годината, съобщи руският държавен глава. „Сред основните направления е оборудването на въоръжените сили с най-новите оръжейни системи, които ще определят бойния капацитет на армията и флота за години и десетилетия напред”, каза още Путин.

S-500: Система за отбрана с голям обсег на действие

S-500 е модерна система за противовъздушна и противоракетна отбрана с обсег на действие от 500 до 600 километра. Той е разработен основно за сваляне на балистични ракети. Ръководителят на руските военновъздушни и космически сили Сергей Суровикин твърди, че S-500 може да сваля сателити и хиперзвукови оръжия дори в космоса.

„Сармат” може да носи няколко ядрени бойни глави

„Сармат” е усъвършенствана междуконтинентална балистична ракета, способна да носи множество ядрени бойни глави. Русия го тества за първи път на 20 април. Изстреляна от космодрума Плесецк в северната руска област Архангелск, ракетата скоро след това порази пробна цел на полуостров Камчатка, на 6000 км в руския Далечен изток. Скоро след това ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос Дмитрий Рогозин обяви, че 50 от ракетите ще бъдат пуснати в експлоатация до есента. Този тип ракети могат да бъдат оборудвани и с ядрени бойни глави.