Пуснаха циганите, потрошили къщата и колите на заподозрения за смъртта на внука на Тома Томов

Врачанският окръжен съд постанови да бъде взета мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо Т. Я. и К. К. от Мездра, и Т. М. от село Люти брод, съобщиха от институцията.

Това стана след като съдът отмени определение на Районен съд – Мездра, с което е била изменена мярката за неотклонение на тримата от „домашен арест“ в „парична гаранция“ в размер на по 2 000 лв. за всеки един от тях. Определението на Районен съд – Мездра бе протестирано от Териториално отделение – Мездра на Районна прокуратура – Враца пред Окръжен съд – Враца.

Спрямо тримата са повдигнати по две обвинения – за това, че на 13 януари 2021 г. в Мездра противозаконно са повредили чужди движими вещи – два леки автомобила и за това, че по същото време и на същото място са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Второто деяние е съпроводено със съпротива на обвиняемите на полицаи, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред и се отличава с изключителна дързост.

„Съдебният състав намира, че към настоящия момент единствено мярката за неотклонение „домашен арест“ се явява в съответствие с изискванията за законосъобразност, съразмерност и пропорционалност на преследваните по чл. 57 от НПК цели. Тази мярка е от естеството да предотврати опасността от извършване на престъпление, защото ще ограничи свободното предвижване на обвиняемите извън жилищата им, съобразена е с влошеното здравословно състояние на всеки един от тях, като в същото време ограниченията няма да надхвърлят необходимото“, се казва в мотивите на съда.

Врачанският окръжен съд определи и двумесечен срок, в който нова молба за изменение на мярката за неотклонение е недопустима. Съдът указа на обвиняемите, че нямат право да променят и напускат адресите си на местоживеене без разрешение на съответния орган от съдебната система. Съдът допуска контролът по мярката за неотклонение „домашен арест“ да стане чрез средства за електронно наблюдение.

Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Previous post Лесен древен ритуал за привличане на любовта в живота ви
Next post Жалко! Контузия спря Григор Димитров на Australian Open