Пуснаха на свобода срещу 20 бона гаранция 28-годишен, укрил хиляди лева данъци

28-годишният пловдивчанин, укрил данъци в особено големи размери, вече е с обвинение от прокуратурата. Младият мъж продавал навигационни системи в интернет.

От началото на 2018 година до 28 февруари 2019 година той си „спестил“ данъци за 180 000 лева, като не е подал декларация и не е издал фактури или други счетоводни документи.

Според пресцентъра на МВР в периода 2018-2019 г дружествата са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в размер на близо 900 000 лв.

Той купувал мобилни електронни устройства – навигационни системи за автомобили от търговски представители в Китай и Хонг Конг. Той получавал пратките на адреса си в Пловдив, като след това предлагал GPS – системите чрез различни сайтове за продажби в интернет. Обвиняемият не е издавал счетоводни документи, не е декларирал получените доходи от тези продажби и в подадените декларации не е декларирал стойността на получената печалба. По този начин той е избегнал плащането на данъчни задължения в размер на 180 000 лева. Дейността си е извършвал чрез фирма, която по-късно прехвърлил на друго лице.

До момента, по делото са извършени претърсвания в дома на мъж и в гараж, в който ремонтирал устройствата при получена рекламация. Разпитани са свидетели, предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и др.

Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 20 000 лева. За престъплението, за което е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание от 3 до 8 години „лишаване от свобода“ и конфискация на част или на цялото имущество.