Пулмолог: Ваксинирането на политиците пред медиите може да е театър

„Първата група за ваксинация трябва да са медици и учители, за да можем да пуснем спокойно учениците на училище, след тях веднага трябва да са хората над 65 години“, каза доц. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в белодробната болница “Св. София”.

„Ваксината се препоръчва за възраст 40+, т.е. последни трябва да бъдат ваксинирани хората до 40-годишна възраст. Приоритетна група трябва да бъдат възрастните 65+“.

По думите на доц. Велизарова в световен мащаб има много малко информация за ваксината срещу Covid-19. „При ваксините, по отношение на безопасността, изискванията са много по-големи, отколкото при новите лекарства. … Нямаме данни за странични ефекти при имунизиране“, коментира още тя.

Според нея ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ са свръхмодерни и за технологията им ще бъде присъдена Нобелова награда.

„При едната ваксина отрязъкът от РНК е направен чисто биохимично, т.е. разчетен е кодът и този отрязък е сложен в наночастици. … Това, което говорят, че тази РНК ще влезе в нашата ДНК, са абсолютни глупости“, обясни доц. Велизарова. В същото време тя изказа съмнение, че политиците, които заявиха желание да се ваксинират пред камерите на медиите, ще получат истинска ваксина.

„Не сме сигурни какво ще има в спринцовката“, каза медикът, цитира БНР. Тя изказа очакване най-рано след два месеца ще започне масовата ваксинация в България.

Доц. Светлана Велизарова подчерта, че броят на децата, боледували „малко по-тежко“ Covid-19 са пренебрежимо малък, затова не се говори за ваксиниране на деца срещу коронавируса.

„Нямаме лична дисциплина. Всеки един трябва да е убеден, че дистанцията е тази, която ни пази. Струпването на хора е най-фатално при разпространението на вируса. Това вече е доказано“, категорично заяви доц. Велизарова.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share