Психолог за нагласите на обществото за 2020 г.: Българинът личностно не е силен

Проучване на „Тренд“ показва, че пандемията от COVID-19 е променила традиционно позитивните нагласи на българите в края на годината. 80% са на мнение, че 2020 г. е била лоша година за България. В личен план за 39% от българите годината е била добра, а за 47% – лоша. Оставаме и песимисти за 2021 г. Мерките срещу COVID-19 имат и своите добри страни – прекарваме повече време със семейството си.

„Времето на пандемията ни даде възможност да преоценим времето и живота си. За хората със сериозен бизнес годината бе успешна, защото даде много нови възможности. Усещането за щастие на човек идва с усещането за свобода“, заяви по повод проучването пред БНТ психологът Ани Владимирова.

Силната личност има гъвкавост и по-трудно се влияе от събитията по света. Слабите хора се влияят от променливите. Това показва, че българинът личностно не е силен, разкри психологът.

„Видяхме, че общите мерки навсякъде по света са ефективни, но не и достатъчни. Ние показахме как реагираме по време на епидемия – в страх, а той ни сломява. Това няма да е последната пандемия. Хората трябва да се обърнат към себе си и да видят, че всичко зависи от хармонията вътре в нас“, каза още по темата доц. Румен Бостанджиев, преподавател.

„Като с лупа, по време на пандемията, проблемите се засилиха. Където имаше покълнало щастие, се видя, че може и малките неща да ни радват. Ние сме добри на старта, но зле на финала. Бяхме стегнати, а сега дисциплината изчезна. Очаквам ценностната система на българите да се пренареди“, коментира Владимирова.

„Има пандемична умора – хората могат да се консолидират, но за определен период от време“, допълни още тя.

Българите трябва да преусмислят приоритетите си, разкри психологът.

„Страхът ни парализира. За да се преборим със ситуацията трябва да имаме здраво чувство на свързаност с близките ни. Само сплотените ще оцелеят“, коментира доц. Румен Бостанджиев.

„Освен да се сплотим, трябва и да се променим“, допълни Ани Владимирова.

Previous post Калпава дограма вдига с една четвърт сметката за отопление
Next post Един от нападателите на баба Атанаска: Много ни биха! Натикаха ми пистолет в устата