Проф. Топалов: Категорични сме към Скопие – или спазват договора, или няма първа крачка

Българската държава е категорична – или изпълнявате договора, или няма да ви позволим да направите и първата крачка. Това коментира пред БНТ отношенията ни със Скопие проф. Кирил Топалов, преподавател в СУ и член на съвместната историческа комисия.

„Нашата позиция е изказвана многократно – с този тон на отношение към България, с непромяната на повече от 70 години враждебно и то агресивно враждебно отношение, как бихме могли ние да се съгласим? Това е нашият най-близък съсед, роднина при това, през цялото време сме им помагали абсолютно с всичко – и как ни отвръщат те?“, попита риторично той.

Относно критиките от Брюксел към неодобряването на начало на преговори за приемане на Северна Македония в ЕС, проф. Топалов коментира – Европа си има толкова тежки проблеми – да вземем Унгария и Полша, ами COVID? България започна този процес по присъединяване на

Западните Балкани и как ни се отвръща – готови, неготови, приемайте ни, допълни професорът.

Според него Северна Македония не е мръднала крачка напред. В нея действали механизмите на Титова комунистическа Югославия. „Европа такава държава ли иска? Отделно, че е тотално враждебно настроена срещу свой съсед“, категоричен е проф. Топалов.

Поведението на премиерът на Северна Македония е показателно за отношенията между двете страни, а в момента антибългарската кампания край Вардара се засилва. Това коментира пред БТВ анализаторът и експертът Костадин Филипов.

По думите му македонският премиер Зоран Заев „обърнал плочата“.

„След онова интервю, което беше предназначено за българска публика, той се върна към тезите, които се харесват в Скопие. Винаги съм се опитвал да оправдавам Зоран Заев, но сега виждам, че това е стил на поведение“, заяви Филипов.

Поясни, че познава много добре Владо Бучковски, който бе назначен от Скопие като специален представител на Северна Македония в България. По думите му той наистина е добронамерен към отношенията с България. „Човекът прави всичко по формален и неформален начин да се постигне някаква форма на сближение между двете страни. Мисля, че не трябва да има съмнение в него. Друг е въпросът, че както разбирам, са му закачили държавният секретар на министерството на външните работи, което говори, че му нямат доверие“,каза още Филипов. А това, че Скопие нямало посланик у нас, не било добър знак в настоящата ситуация.

Според него Северна Македония се надява на промяна след изборите у нас, разчитайки на нова коалиция, която ще даде възможност на Борисов да постигне споразумение със Заев.

„Скопие се представя по-добре на международната сцена, като интернационализира проблемите си и печели симпатии, акцентирайки върху геостратегическото си положение на Балканите“, каза Филипов, който отбеляза, че действията на Северна Македония са белязани от опита на югославската дипломатическа школа.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share