Проф. Петрова: Наричат „Омикрон“ естествената ваксина

Проф. Петрова: Наричат „Омикрон“ естествената ваксина

Някои учени наричат „Омикрон“ естествената ваксина, СЗО очаква възникването на още по-заразителен и още по-безопасен вариант. В Дания възникна такъв подвариант на „Омикрон“, който веднага зарази населението до 99%. Тези варианти са благоприятни, тъй като създават така желания обществен имунитет. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

„Динамиката на новите COVID случаи се дължи на смесването на циркулиращите у нас „Делта“ вариант и „Омикрон“, като „Омикрон“ вече е доминиращ. Колкото повече заразени с „Омикрон“ има у нас, толкова повече ще бъдат и хората в болница, тъй като не можем да достигнем 30% на ваксинирани“, добави тя.

Проф. Петрова, уточни, че в световен мащаб ваксинираните са 60%, като се има предвид, че в страните от третия свят почти няма ваксинационно покритие.

„Бустерните дози са изключително необходими, тъй като „Омикрон“ носи характерните качества на истинското COVID заболяване. Никой не бива да рискува да преминава през COVID-19, независимо кой вариант, тъй като са сериозни последствията от него. Той поразява много други системи: сърдечно-съдовата, нервната, както и различни органи“, заяви още тя.

Има прототип на българската ваксина срещу COVID-19, който е доказано имуногенен.

„Това е пептидна ваксина, която съдържа различни части от вируса във вид на белтъци, които могат да създават имунен отговор“, добави проф. Петрова.