Проф. Огнян Герджиков: Ще имаме коалиционно правителство, дано не отстъпи за Македония

Проф. Огнян Герджиков: Ще имаме коалиционно правителство, дано не отстъпи за Македония

– Професор Герджиков, ще има ли най-после България редовно правителство?

– Оптимист съм, че този път ще има. Един път стомна за вода, втори път… не може да я чупиш и третия. Виждам, че политическите сили го осъзнават. Вече се формира четворна коалиция, но не знам доколко тя ще е стабилна. Тук вече не съм сигурен. Иска ми се редовният кабинет да изкара по възможност цял мандат, но не съм прекален оптимист. Поначало сме известни с това, че когато има коалиция, а тук са четири партии, в един момент започват да избиват тяснопартийни интереси. Създават се вътрешни напрежения. Аз ще се радвам да не стане така, но не мога да го гарантирам.

– А може ли в един момент да попречат вътрешните напрежения в самите партии, тъй като БСП се тресе, в „Демократична България“ вече има подобен процес, може би само партията на Слави е монолитна?

– Не смятам, че вътрешните проблеми ще бъдат решаващи. Целта на партиите е да издигнат трайно страната на по-добър път, а това ще ги мобилизира.

– Тоест, може тези 4 партии да напомпат рейтинг, ако успеят да изкарат цял мандат?

– Неминуемо! Ще бъде голям плюс за всички тях.

– Странен ли ви е начинът на преговорите – предават се онлайн, първо по сектори, още не се говори за постове, освен тези на Кирил Петков и Асен Василев?

– Този подход ми изглежда правилен. Не съм съгласен обаче с всички заявени политики, около които има обединение. Например смущава ме това желание непременно да се закрие специализираното правосъдие. Давам си сметка, може да има проблеми там. Но защо да го закриваме, след като в повечето европейски страни има специализирано правосъдие! Това е ангажимент на България към ЕС и ще е неприемливо да се стигне до закриването му.

– Кои други теми могат да се окажат препъникамък?

– Политиката ни към Северна Македония, категорично. Когато беше назначен първият служебен кабинет на Стефан Янев, ми се обадиха от македонска телевизия. Дойдоха дори в София за интервю дали сега България ще промени позицията си спрямо влизането им в ЕС, или поне се увеличават шансовете им. Аз им го казах просто – това, което зависи от нас, вече сме го направили. Първи ви признахме като независима държава преди 30 години по времето на президента Желю Желев. Дадохме ви дори някакво въоръжение тогава. Това показва добронамереност . В обществото ни няма антимакедонски настроения. Попитах ги защо те не правят същото. Защо разпалват омраза в обикновените граждани! В учебници се внушава как българите са фашисти и какви ли не. Просто оправете тази своя позиция, спазвайте договора, който сключихме, и ние сме готови да ви приемем в ЕС.

Тук не трябва да се прави отстъпка на всяка цена! Не може да им дадем зелена светлина без нищо. България има интерес Северна Македония да влезе в ЕС, но не на всяка цена. Ами да направят тези стъпки, които са елементарни, лесни. Да премахнат езика на омразата от медии и учебници.

– Може ли трагедията с автобуса да поведе комшиите по пътя на смирението, тъй като се вижда, че има по-важни неща от това да променяме учебниците?

– Съгласен съм, трагедията ще изиграе положителна роля в това отношение, но се страхувам да не е от ден до пладне. Ще минат няколко дни, ще отшуми тази наистина ужасна история.

– Президентът Радев има категорична позиция по темата. Може ли той да бъде гарант, че тя няма да бъде променена?

– Тя може да бъди минимално омекотена, нищо повече. Президентът Радев може да изиграе положителна роля.

– Като споменахме Румен Радев, превръща ли се той в новия Бойко Борисов на българската политика, тъй като мнозина определят като негов проекта на Кирил Петков и Асен Василев?

– Българският президент има сравнително ограничени правомощия, които се засилват по време на служебни кабинети. Тези два служебни правителства вече приключват, остават дни. При редовен кабинет президентът няма как да е с решаваща роля, както се говори. Няма как да се получи полупрезидентска република. Има други европейски държави, в които президентът притежава несравнимо по-голяма власт. В България не е така.

– Може ли самият Румен Радев да мине сам леко встрани, особено след забележката, която му беше направена от САЩ, ЕС и НАТО по темата „Крим“?

– Президентът пусна съобщение, което омекоти позицията. Нещата се поставиха на добра основа, така че не вярвам да има сътресения по тази линия.

– На какво отдавате успеха на „Продължаваме промяната“?

– Аз очаквах много висок резултат, но не и да са първа политическа сила. Подведоха ме социолозите. За мен техният резултат е нещо положително. Това са изключително ерудирани, високообразовани хора. Силни са в бизнеса, във финансите, а това е основата на просперитета на всяка държава. Има много качествени хора там, с амбиция да направят нещо добро.

– Защо хората повярваха точно на тях?

– Хората търсят нещо ново, когато една държава влиза от криза в криза. Нещо като повторение на 2001 година, когато дойде царят, и се получи взрив на обществено одобрение. За съжаление, то не продължи достатъчно дълго, но трябва да се признае на това управление – направи две изключително важни стъпки: членството в НАТО и членството в ЕС. Даже и румънците трябва да ни благодарят, че се закачиха покрай нас. Лошото е, че май ни минаха, но това е отделна тема.

Имам шанса да познавам доста бизнесмени, които още тогава ми казваха – няма рекет, сега се работи много спокойно. И сега ми го повтарят – по вашето време бизнесът си беше най-добре.

– Това не говори добре за предходните и следващите правителства. Но да минем на друг казус – вие бяхте от малкото известни юристи, които защитиха Кирил Пеков по темата с канадското гражданство. Защо?

– Аз и сега го твърдя – не защото искам да се харесам на някого, а имам дълбоко вътрешно убеждение. Ако ми бяха поискали становище, щях да го напиша и можеше да окаже някакво влияние върху решението на Конституционния съд.

Казусът е много сложен. Не е две плюс две. Но е несъстоятелно да бъде обвиняван Кирил Петков за това – кога Канада ще му отпише гражданството. Той е направил абсолютно всичко, което зависи от него. Ако Канада го беше отписала по-рано, нямаше да има проблем, нали? Трябва ли ние да зависим от мнението на друга държава дали едно действие в България е било правомерно. Абсурдно е! Няма го правото.

– Променена ли е вече политическата ни система, идват ли нови времена и хора?

– Със сигурност вече има много нови лица в българската политика. Разбира се, нужни са винаги и опитни до тях, но нека партиите решават. От моя опит като премиер знам, че изключително важни са съветниците. Дано подберат качествени хора. В България има много такива. Но трябва да им се даде думата.

– Изборите пращат ли БСП в миманса и започва ли пропадането надолу на ГЕРБ?

– Не трябва толкова бързо да бъдат отписвани. БСП е партия с над 100 години история. Те са в много ниска точка, но не бива България да остане без лява партия. Не може без защитник на работниците, на социално слабите. Балансът между лявото и дясното е необходим.

Бъдещето на ГЕРБ е трудна задача. Партията се задържа 12 години в управлението. Имаше и успехи, и неуспехи. Не бива да се изкарват нито най-великите, нито престъпници. По правило истината е някъде по средата. Да, популярността на ГЕРБ започва да оттича, но няма гаранция, че една следваща вълна няма да върне обратно партията на гребена.

в. „Марица“