Проф. Николай Габровски: Натискът върху здравната система е по-умерен

„Мерките започват да дават резултат, натискът върху здравната система е по-умерен. Преди 10-15 дни в „Пирогов“ натискът беше изключителен. Вече организацията на болниците се адаптира към условията. Намалял е и броят на прииждащите хора“. Това каза пред БНР неврохирургът проф. Николай Габровски, зам.-председател на Българския лекарски съюз и зам.-директор на „Пирогов“.

По думите му картината с интензивните легла е динамична, а ваксината „ще даде свобода, която сме загубили през последните месеци“.

„Дори в началото да има скепсис, когато хората видят ефекта от една ваксинация, ще променят мнението си… По отношение на ваксината, която пристига, първоначалните данни са благоприятни. Това е тествано при над 45 000 души, което е сериозно“.

„Всички искаме да получим бързо отговор на нашите въпроси, но това не е възможно. Факт е, че напредваме много в познанието си за това заболяване. Имаме и няколко средства за контрол като дистанция, хигиена, ваксини. Движим се в правилна посока“, каза още Габровски.

Според него не е нормално в един подобен момент към разговорите с НЗОК да се добавя натиск и административно напрежение.

Картината с тестовете той определи като „пъстра“: „За мен е показателно не толкова колко са бройките на позитивните за деня, а процентът позитивни резултати“.

Проф. Габровски подчерта, че няма сигурна рецепта за мерките и „хората в света се движат пипнешком“. „Бяхме на един от най-либералните режими в Европа и вместо да останем сред отличниците, затворихме очи и си казахме, че нямаме проблем. Това ни вкара в една спирала и сега ще трябва пак в мрака да опитваме кое е най-правилно. Нещата не са свършили, чака ни дълга зима… Дълго време ще лъкатушим в една или в друга посока“.

Previous post Катя Сунгарска коментира зелките в Бърза помощ: Не били зелки….
Next post Последните думи на мъж, починал в линейка: Нали щеше да има място в болниците за всички?