Проф. Младенов от „Токуда“: Не се самолекувайте от коронавируса!

Няма панацея срещу COVID-19, лечението е комплексно, каза проф. Николай Младенов, ръководител на клиника по „Реанимация и интензивно лечение“ в МБАЛ Токуда, предаде БНТ. Той описа подробно как протича заболяването и какъв е процесът на лечението на пациенти с коронавирус.

От гледна точка на клиничния процес д-р Младенов обясни, че процесът на заболяването протича в три фази за период от 14-21 дни. Затова лекарят поясни, че при лечението на това заболяване е много важно да се знае тенденцията на развитие, за да се прилага медикамент според фазата, в която то се намира. Именно затова се провежда комплексно лечения в три насоки.

От една страна, подчерта той, трябва да се лекуват хроничните заболявания на пациента, от друга – трябва да се спре цитокинната буря, която е генетично детерминирана и оказва инфекциозно въздействие върху организма, опустошава клетъчния материал. На трето място – тъй като вирусът използва клетката, за да се репликира, което е второто поражение върху нея.

„Ние трябва да подхванем нещата така, че да можем да спрем този двоен удар върху организма“, каза проф. Младенов.

Той изрази загриженост за недостига на специалисти реаниматори и интензивисти в страната.

По отношение на използваните средства в лечението, той изтъкна, лечението се провежда с различни лекарствени препарати и други средства в зависимост от конкретния случай. Професорът предупреди, че тези препарати не са достъпни в аптеките и могат да се използват само в болниците под предписание на специалисти. Самолечението с такива препарати е недопустимо, категоричен беше той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share