Проф. Мира Кожухарова: Очаквам още една вълна на коронавируса

„В момента сме в началото на лекия спад на вълната от заболелите с COVID – 19. Много вероятно е да има и още една вълна. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„Трябва да мине още време, за да видим ефект от мерките. „По-разумно е да следим броя на хората в интензивни отделения, а не новозаразените. Това е най-обективният показател. Проследявам данните за смъртността на милион население. Там страната ни не е на първо място”, поясни професорът.

Според нея у нас няма ясна стратегия за справяне със заразата. „В началото нямаше никакъв план. След това ни бяха обявени мерки. Все още обаче очаквам да видя план за действие конкретно за пандемията от коронавирус. Засега се действа по план за пандемия от грип“, твърди проф. Мира Кожухарова.

Специалистът коментира и темата с ваксините. „При всички заразни заболявания, ако има ефективна ваксина, това е решение на проблема. Препарати за лечение се намират по-трудно, а и цената е по-висока”, заяви Кожухарова.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share