Проф. Матанов: Компромис със Скопие ще е катастрофа за авторитета ни

Проф. Матанов: Компромис със Скопие ще е катастрофа за авторитета ни

Ако направим компромиса, за който някои настояват, това би било катастрофа за авторитета на България в Европейския съюз. Този коментар направи пред БНР историкът проф. Христо Матанов преди посещението на премиера на Република Северна Македония у нас в последен опит да убеди българското правителство да даде зелена светлина за еврочленството на страната.

„Би било много хубаво, ако двете страни направят някакъв компромис. Аз не виждам компромисът от наша страна какъв да бъде. Да кажем, те направят компромис, което не е също реално“, отбеляза Матанов в предаването „Преди всички“.

„Това е една брънка от дипломатическата офанзива, която Заев предприе.“

РСМ има някакво лоби в Европа, успяха да убедят някои от европейските лидери, че нашата позиция е лоша, изтъкна историкът: „Както виждате, преговорите не мърдат. Историческата комисия не е направила никаква крачка.“

„Ние не възразяваме срещу идентичността, която те са си избрали. Ние възразяваме срещу езика на омразата“, подчерта проф. Матанов.

„Аз се удивлявам на това постюгославско самочувствие, което те имат. Те си мислят, че България приема всичко, всичко е възможно. Пък и някои от нашите им пригласят – че от нас нищо не зависело. Те си мислят, че българите приемат всичко – те ги пуснаха в НАТО, ще ги пуснат и в Европейския съюз, заедно с всичките глупости и манипулации, които правят. Но засега поне това не се вижда на хоризонта.“

Срещу кандидатурата на Албания пък има възражения от страна на някои от т.нар. пестеливи държави – Холандия, Франция също възразява, уточни историкът.

„Не сме само ние, които спираме. В един македонски стил, постюгославски стил ние сме виновни за всичко“, обобщи Матанов.