Проф. Маринов за естонския скандал: По какъв начин е уведомен президентът?

Проф. Маринов за естонския скандал: По какъв начин е уведомен президентът?

Томислав Дончев или не е чел това, което говорихме през пролетта, или е забравил. Бюджетът е разоряващ не защото не е социален, а защото не е ясно защо се харчи. Това каза в сутрешния блок на БТВ председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов по повод думите на вицепремиера по повод проектобюджета за 2021 г., че ако правителството следва препоръките на президента, това, което прави, е едновременно правилно и неправилно.

Може да се каже, че бюджетът е предизборен, защото това са едни общи приказки, а междувременно държавата живее от шест месеца в остра криза. Много експерти се изказаха остро срещу бюджета, това не е случайно, заяви той.

По повод позицията на Министерството на финансите и на народни представители от управляващото мнозинство, според които предложеният проект на бюджет за догодина е бил съгласуван с президентската администрация, проф. Маринов каза: „Това е една нахална и глупава лъжа. Дори и студентите знаят, че президентът е на края на процедурата, когато бюджетът е приет. Бюджетът не се съгласува с президента, освен в частта му за бюджета на администрацията на държавния глава“.

По думите му засега е невъзможно съгласие между президента и кабинета. Правителството единия ден говори едно, а на другия ден прави друго, посочи председателят на Стратегическия съвет към президента.

Ако погледнем нещата от март насам, ще видим, че има хаос и непоследователност. Проблемът не е с недостига на легла, стаи и апаратура, а с недостига на лекари и медицински сестри. Проблемът е заради натрупване, което заслужава много сериозно внимание, заяви проф. Маринов.

Той коментира и ситуацията с прекъснатата визита на президента Румен Радев в Естония. Припомняме, че държавният глава заяви, че „доброжелатели“ от правителството стоят зад това визитата му да приключи по-рано от планираното и нарече случилото се „активно мероприятие“.

Някои неща станаха ясни след оставката на директора на Столичната регионална здравна инспекция. СРЗИ е получила тази информация във вторник, въпреки че министърът на здравеопазването я обяви в понеделник. По какъв начин е уведомен президентът? Има ли документ за това? Това е в компетенциите на СРЗИ. Държавният глава трябва да бъде уведомен по надежден начин, а не да се изчака да замине и да се стигне до тази конфузна ситуация, каза проф. Александър Маринов. Президентът е отговорен човек, той не би направил нищо, с което да зарази хората, с които работи, които са около него, добави той.