Проф. Людмил Георгиев: Народът ни не е свикнал да носи отговорност за собствената си държава

Проф. Людмил Георгиев: Народът ни не е свикнал да носи отговорност за собствената си държава

„В огромната част от своето историческо битие българският народ и елит не са били способни сами да решават съдбините на държавата си, а винаги си разчитали на външни фактори. Днес обаче светът върви към съвършено различни измерения от тези, които познаваме. И няма как глобалните турбуленции да не се отразят върху ситуацията в България – прехода от еднополюсен към многополюсен свят“. Това каза пред БНР психологът проф. Людмил Георгиев.

И допълни, че едва ли изборите през октомври ще донесат решение. Прогнозата му е за спирала от избори.

„В своето историческо битие българският народ не е свикнал да носи отговорността за собствената си държава. Какъвто народът, такъв и елитът“.

В предаването „12+3“ той допусна вариант, при който ще бъде съставен кабинет между ГЕРБ, ПП и ДБ – под натиска на „сегашния ни покровител – САЩ“.

„Не ми се струва, че едно такова управление ще бъде устойчиво… Партийната система е в криза в целия западен демократичен свят. Границите между ляво и дясно се размиха твърде съществено, особено след агресивното осребряване на ЛГБТИ политиката на тази ужасяваща и подменяваща човешкото идеология. Партиите не могат да намерят своите идеологически основания. Смяна на партийната система би довела до същото“.