Проф. Красимир Гигов: През уикенда може да ваксинираме желаещи, които не са с приоритет

– Проф. Гигов, доволен ли сте от темповете на ваксиниране, мнозина критикуват, че България е на последно място в ЕС?

– Аз ще съм доволен, като бъде постигнат резултат от 60-70 процента ваксинирани. Темповете зависят от броя на ваксините, които получаваме. Няма откъде да вземем други! При ограничен брой търсим приоритетни групи, затова направихме първа, втора фаза и т.н.

Нямаме проблеми с екипи, с места, където да извършваме имунизацията. Знаете, направихме модулни екипи, изнесохме екипи от дадена болница в друга структура, където има повече хора за ваксиниране.

Но вече имаме достатъчно ваксини, така че би трябвало и това да отпадне като причина. Стигнахме 1,2-1,3 процента ваксинирани на 100 души. Тези цифри бяха валидни за Европейския съюз преди две седмици. Тоест, настигаме средното ниво на ЕС. Преди седмица бяхме към 0,7-0,8 процента. След седмица ще бъдем много повече. Има обаче един друг сериозен проблем.

– Какъв?

– Почивните дни. Просто предвидените за ваксинации учители и други групи не идват в събота и неделя. Нашите дежурни ваксинационни екипи са на място, чакат, но почти не са натоварени и това личи от графиката. Затова ще предложим на министъра през почивните дни да включим и следващите фази. А който не е дошъл, не губи право.

– Значи може да очакваме старт и на масовата ваксинация?

– Е, първо има други фази. Но в края на този месец и началото на другия е реален старт и на масовата ваксинация. Фазите дават ред, но е възможно преливане. В София например на практика са изчерпани първите две и минаваме към трета. Знаете, тя включва МВР, армия, АЕЦ „Козлодуй“, други структури, от които зависят устойчивостта на държавата. Ето получаваме доста заявки от хранително-вкусовата промишленост, която също е ключова за една страна. В контакти сме с министър Танева. Интересът се движи около 30-40 процента от хората, ангажирани в дадена сфера. Затова трябва да бъдем готови, като поемем ангажимент. Не може да обещаем за утре ваксина на 100 000 души.

– От 30-40 на сто до желаните 70 процента разликата е доста голяма!

– Не е така точно. Имайте предвид, че в бройката не включваме деца и младежи до 18 години, също така българите в чужбина. Хубавото е, че към момента използваемостта на ваксините в България е над 90 процента. Тоест, оползотворяват се много добре.

Каквото получим – използваме го. Предизвикателството е, като започнат да пристигат огромният брой ваксини, да запазим този процент. Но ще се справим. Ето амбицията ни е в София ваксинацията да достигне темпове от 5-10 хиляди души на ден. Това прави 100 000 за 10 дни. При изборите също очакваме сериозен брой ваксинирани членове на комисии.

– Хващам се за „Астра Зенека“, много страни обаче я забраниха за хора над 55 или 65 години.

– Чакайте, Англия развита страна ли е? Има ли медицина? Милиони с „Астра Зенека“ вече са ваксинирани, включително и възрастни. Непрекъснато се правят изследвания, ние ги следим. Ефективността скочи от 62 до 75-80 процента. Предимство на „Астра Зенека“ е, че втората инжекция се прави след десета седмица. Това ни позволява да не пазим втора игла като при „Пфайзер“. Знаете, там периодът е три седмици.

– Скоро ще има ли одобрение на руската ваксина за ЕС?

– Не са подали още документи за одобрение, така че едва ли. След като я поръчват толкова страни, значи има своите позитиви. И тя, и китайските. Никой не спори. Но ние имаме достатъчно заявени ваксини, нямаме нужда към момента от други.

– Има ли обратна връзка, доколко се наблюдават странични ефекти?

– Разбира се. Това е задължение на Изпълнителна агенция по лекарствата и нейният шеф г-н Богдан Кирилов докладва веднага на министър Ангелов. Нямаме големи проблеми засега. Докладвани са няколко алергични реакции и зачервявания на местата, на които е използвана иглата. Не са съществени. Десетки случаи при близо 80 000 ваксинирани. Нищо обезпокоително, за което трябва да информираме колегите.

– Вие направихте ли си ваксинация?

– Да, и двете игли. Никакви ефекти.

– Бихте ли посъветвали да се ваксинират преболедували отдавна COVID-19 ?

– Ако са минали 3-4 месеца, нищо не пречи. Има спорове, но за мен те са преекспонирани медийно. Несериозно е да се говори антиваксърски. Страшни болести – чумата, испанският грип, са изчезнали благодарение на ваксината. Всеки е чел книги като „Вечната Амбър“, нали!

Ние просто ги забравихме тези болести, защото има ваксини. Сега е същото. Няма логика даден колега да излиза и да се прави на интересен. Ето колегата доцент Мангъров е отличен педиатър, но… Хората трябва да бъдат убедени в едно – ваксината е нещо полезно. И все повече ни търсят, аз съм оптимист.

– Имате ли информации дали ваксините неутрализират и новите мутации – английски, бразилски, южноафрикански?

– Да, действат. По-слабо, но действат. Тези мутации са точно опит на вируса да се приспособи по-лесно към човешкия организъм, да заобиколи мерките, които взимаме. Те са по-заразни. Така става с всеки вирус, приспособява се с годините, защото все пак целта му е не да убива човека, а да живее в него. Но ваксините помагат, подготвят ни за вируса. Тук важи същото правило: ако се заразите, ще изкарате много по-леко.

– Да очакваме ли големите производители да адаптират скоро ваксините си към тези мутации?

– Те го правят непрекъснато. Ще излезе „Нова Модерна“ например. Същото като при грипа той се адаптира непрекъснато, ваксините също. Тези РНК ваксини са много лесни за адаптиране, те са бъдещето.

– Доста хора питат кога ще има обща платформа за записване за ваксини?

– Трябва да стартира на 1 март. Платформата предвижда освен заявка за ваксина и заявка при кой лекар да бъде направена. Може да не искате при личния, а в РЗИ или в колектива, в който тече ваксинация, и обратното. Платформата ще ни даде представа колко хора искат да бъдат ваксинирани, къде искат да бъде направено.

– А в нея ще може ли да се заяви коя ваксина иска човек да му бъде поставена?

– Зависи с каква ваксина разполага лекарят. Ако разполага само с една, няма как. Ако има повече, личният лекар трябва да препоръча, познавайки своя пациент, коя ваксина ще е най-подходяща. И пациентът да се съгласи. Повтаряме винаги: ваксината е безплатна и доброволна. Иначе ми е трудно да повярвам, че един лекар ще има 4-5 ваксини. Или друго.

Трябва да отвори „Пфайзер“ с 6 дози само заради един пациент и другите да ги изхвърли, така ли?

Няма как! Това е въпрос на организация. Това говорехме с д-р Брънзалов. Той смята да отдели събота и неделя само за имунизации – да направи 15-10, 50. Бързо става. Но лошото е, ако стане като вчера в „Пирогов“. Отвори пункт и трябваше да дойдат 500 души, а се появиха около 150. Най-важното е организацията, но и съзнанието на обществото.

– Може ли да завършим така – целта на България е да достигне около 10 000 ваксинирани на ден?

– Минимумът е 5000. Целта е 10 000 и повече. Все пак 2 милиона ваксинирани и вероятно около 1 милион преболедували ще притиснат сериозно вируса и ще дадат възможност за спокойствие за икономиката на страната.

в. „Марица“

Previous post 5000 от машините за вота вече у нас, спорят за централния склад
Next post Страхът от странични ефекти спира учителите да се ваксинират