Проф. Константинов: Резолюцията е едно политическо недоносче

Да се променят изборните правила е една малко тъжна прктика в България. Трябва да различаваме промяна от промяна. В препоръките на Венецианската комисия се визира да не правим фундаментални промени в Изборния кодекс. Това заяви председателят на „Информационно обслужване“ и бивш дългогодишен член на ЦИК проф. Михаил Константинов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Промените, които се правят в последния момент, са периферни“, увери той.

„Резолюцията е едно тежко юридическо недоносче. Това е документ, който претендира юридически цели. В него се отправя призив за нарушаване на Конституцията. Те ни призовават да приемем Истанбулската конвенция. Не може да се тръгва с призив за нарушаване на закона и да ни караш да променяме закони“, коментира математикът.

По думите му европейските текстове са откровено глупави. В Европа такова чудо като машинно гласуване няма, категоричен е проф. Константинов.

„Това, което се случва в България, е отвратително. Тук всеки скача срещу изборния процес и доверието е сведено до минимум“, обяви той.

„Хората, които са изпратени в изборните комисии, не си вършат работата. Какво повече да направи българската държава? Грешките, които се правят, не касаят изборния резултат“, категоричен бе той.

Проф. Константинов отчете, че в България всеки псува изборния процес, защото не може да признае изборния си провал. Той призова да сме максимално обективни.

„ГЕРБ се вкараха сами в капана с машините. Нека си отговорят защо в Европа не се гласува така, а в Германия с решение на КС забраниха подобно гласуване. Аз говоря само с факти. В Европа има 700 милиона избиратели, от тях 500 млн. гласуват с хартиени бюлетини. Запитайте се защо. Има държави, в които от 100 години се гласува по пощата. Холандия ги махнаха (машините, бел. ред.), защото няма тайна на вота“, разясни той.

През четирите пъти, в които ГЕРБ е победила, партията не е организирала изборите, припомни проф. Михаил Константинов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share