Проф. Константинов: Гласуването с машини крие риск от заразяване с COVID-19

Проф. Константинов: Гласуването с машини крие риск от заразяване с COVID-19

Гласуването с машини крие риск за здравето. Причината е, че хиляди хора ще пипат тъч скрина. След като някой докосне екрана и излезе от секцията, ако си пипне носа и ще се зарази. Така че машините, с които ще гласуваме, не се предвидени за провеждането на вот в пандемия. Това мнение изрази пред Нова телевизия проф. Михаил Константинов.

„28 март беше една от най-очакваните дати за провеждането на изборите. Тя се обсъжда още от самото начало на тази година. Другата възможна дата бе 23 май, но тя означава два месеца без парламент. Има обаче няколко въпроса около изборите, които са от изключително значение“, каза проф. Константинов.

Според него правото на глас е конституционно такова на всеки български гражданин с изключение на излежаващите наказания и тези под запрещение. Важно според математика е да се помисли за хората, които ще бъдат карантинирани или ще се лекуват по това време. Той даде за пример, че Северна Македония и Чехия вече са правили избори в два дни. Същото щели да направят и следващата година в Канада.

„Аз предлагам български представители да отидат до посолството на Румъния в София и да помолят за споделяне на практиката им. Това което видяхме там – едни големи помещения, като мерките бяха спазени много добре. Там обаче се регистрира най-ниската активност за последните повече от 30 години“, каза проф. Константинов.

Според него мерките и организацията за провеждането на изборите трябва да бъде съгласувана със медицинските специалисти и всички сценарии да бъдат разгледани.