Проф. Кожухарова: Ако отделенията продължат да бъдат пълни, разхлабването на мерки няма да е разумно

Проф. Кожухарова: Ако отделенията продължат да бъдат пълни, разхлабването на мерки няма да е разумно

„Ако добрата тенденция се запази, би могло мерките да се разхлабят. Ако отделенията продължат да бъдат пълни, това няма да е разумно“. Това заяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред БНТ.

Достигнахме до връх и сега плахо започваме да слизаме надолу. Не бива да допускаме да се стига до втори връх. В Европа се наблюдава спад на случаите на COVID-19. Такава е тенденцията и у нас.“Мерките са навременни и адекватни. Мерките са профилактични и се предприемат, когато още няма проблем. Такава мярка е ваксината. Другите мерки са противоепидемични и се предприеха още през март“, обясни тя.

„Словения вече е преди нас по ниво на смъртност. Това е епидемия. При много дисциплинираните страни се наблюдава нарастване на случаите. Единственото, което можем да направим е да приложим противоепидемични мерки“, съобщи епидемиологът.

„Децата не боледуват сериозно от COVID-19. Проблемът при децата е заразяването на учителите“, посочи тя по повод дистанционното образование, което е в ход в страната в момента.

„Планът за ваксинации имаше нужда да се направи. Той очертава общите линии, не е конкретен. Аз от ваксината не се притеснявам, хората се притесняват. Опасявам се, че няма да можем да се възползваме от тази противоепидемична мярка. Аз лично ще се ваксинирам“, подчерта тя.