Проф. Кантарджиев: 8 българи са с английския вариант на щама

Проф. Кантарджиев: 8 българи са с английския вариант на щама

За първи път мога да заявя официално – доказахме 8 щама от пациенти българи, които имат характеристиките на новия английски вариант. 17 мутации бяха потвърдени днес, направиха го двамата ръководители на референтни лаборатории – доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев.

И двамата са с медицински специалности вирусология и микробиология. Направиха го брилянтно и съм много доволен, че направихме първия етап – доказахме, че в нашата страна го има английският вариант. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в предаването „Панорама“ по БНТ.

Ваксината го лови. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяват 22, а сега 10 ще заразяват 29.

При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, убеден е проф. Кантарджиев.

Сегашните 8 заразени са влезли в болници и не са разпространявали вируса много, защото там се спазват мерките за изолация. Съветвам всички, които си идват, първо да се изследват често и второ, да не контактуват с много хора, предупреди още той.