Проф. Кантарджиев: И на мен ми е неприятна маската

„Да, и на мен ми е неприятна маската, защото ме дразни, задушава ме, и с голямо удоволствия я свалям. Но, доста меките мерки щяха да доведат до това да нямаме, това рязко увеличаване на случаите, от което хората сега се стресват“. Това каза проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

С COVID кризата изпъкнаха някои от слабостите на здравната система. Не трябва да се плашим от смущаващите цифри, трябва спокойно да погледнем на проблема, защото всичко, което става сега, аз и мои колеги добросъвестни лекари сме предупреждавали.

И продължи: „Какво става – след намаляването на случаите през септември, мерките, които трябваше да се спазват – просто едни маски в магазини и на закрито трябваше да се носят. Когато обаче политиците останаха с впечатление, че хората са се уморили и отегчили – нормално е, казаха, мерките са много строги. А нямаше никакъв контрол. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост. Не може само аз на закрито да съм с маска, а този, който ме познава от телевизора дори влиза в спор с мен.

„От едно пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво смъртоносно заболяване, не е едра шарка. Но това заболяване просто трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците, по-малък напливът в лабораториите. Хората да са спокойни и да може да върви икономиката и културният живот“, каза проф. Кантарджиев.

Той добави, че за изминалите летни месеци доста се е направило. „В момента няма дефицит на дезинфектанти, маски и работни облекла за обслужващите болните и работещите в лабораториите. Но, за съжаление, тази криза доведе до това, че изпъкнаха някои от слабостите на нашата система. 30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите“, добави той.

Проф. Кантарджиев подчерта, че ако спазваме мерките след две седмици ще усетим, че случаите ще станат от 1500 1100 на ден. Той подчерта, че всеки трябва да пази себе си и семейството си, за да запази обществото чрез маски, отстояване, правилно хранене, не прекаляване с витамини, не прекаляване с хранителни добавки, една умереност във всичко и хигиената, която ще намали броя на случаите, за да не се получат катастрофи в здравеопазването.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share