Проф. Кантарджиев: До 14 ноември случаите на COVID се увеличиха главоломно

Проф. Кантарджиев: До 14 ноември случаите на COVID се увеличиха главоломно

Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

По думите му до 14 ноември случаите на COVID-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно плато, което обаче е крехко.

„21 дни е периодът, за който тенденциите след предприемане на мерките могат да се преценят… При децата рядко може да се развие клинично проявяване на коронавирусната инфекция, но те много лесно заразяват по-възрастните.

Няма вкарване на хаос в обществото“, категоричен е проф. Кантарджиев. Според него най-важно е самосъзнанието на хората и носенето на предпазни средства.

„Най-важното беше, ако имаше съзнание у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3000 случая на ден, а щяхме да имаме по 300 на ден. Но липсва контрол и съзнание. Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят… Ако си се заразил с нисковирусно число можеш да преминеш болестта или с леки симптоми, или с никакви… Трябва да сме трезви и да не се плашим излишно“, каза Кантарджиев.