Проф. Калин Янакиев: Митрофанова може да продаде дори мощите на свети Серафим

Проф. Калин Янакиев: Митрофанова може да продаде дори мощите на свети Серафим

Станахме свидетели на нещо безпрецедентно. Посланикът на Русия обяви, че църквата е руска и заключи храма. Така тя показа, че е собственик на църквата. Тя може дори да продаде църковната утвар вътре или пък мощите на св. Серафим, което е недопустимо. Това заяви философът, богослов, културолог и политик проф. Калин Янакиев в предаването „Още от деня” по БНТ.

„В предишните дни ние станахме свидетели на нещо нечувано.

Руският посланик Елеонора Митрофанова, която в същия ден, в който реагира на изгонването на руските граждани-шпиони, ни заяви, че РПЦ е отделена от държавата и в следващия момент, същият ден, тя като представител на руската държава нареди храма да бъде заключен по нейна воля.

Знаете ли, че дори храмът и земята под него да са собственост на руското посолство, ако отворите регистъра на дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет на Република България, вие ще видите, че на този адрес, на който се намира т.нар. Руска църква се намира църква, която е под юрисдикцията на БПЦ“, обясни проф. Янакиев.

„Скандалът се разрасна, защото г-жа Митрофанова и родните путинофили заявиха, че служителите в храма са изгонени като християни, а не като граждани, които са шпионирали. Със сигурност Васиан Змеев и компанията му със сигурност не са действали сами у нас и в Македония. Ако докладът бъде огласен може и българи да пострадат”, допусна проф. Янакиев.

По думите му политизацията на казуса е безобразна и не е от наша страна.

„Този Васиан Змеев през 2015 г. е свален от длъжност, като ректор на руската семинария след сексуален скандал. Освен това той е имал задача да следи украинския патриарх. Този човек е трябвало да бъде следен от службите”, разкри проф. Янакиев.