Проф. Денчев каза кое спъва засега правителство на ГЕРБ, ДПС и БСП

Бях изненадан от председателя на парламента, който се обадил на ректора на университета и помолил да дойде в кабинета ми. Подари ми почетен плакет на Народното събрание – чест е за мен. Благодаря на Вежди Рашидов за тази оценка за дейността ми“, каза пред Bulgaria ON AIR общественикът проф. Стоян Денчев.

Той определи като безплодно 48-ото Народното събрание, а „първата липса на плод е съставянето на правителство“.

„Вярно е, че имаше служебно правителство, но това не е грешка на Радев. Той си изпълнява задълженията“, допълни той.

Общественикът коментира и Плана за възстановяване и устойчивост.

„Законите, които бяха приети, имат своето значение. Следващото Народно събрание ще сформира правителство, независимо на каква е основата. Бях въодушевен от начина, по който ГЕРБ постъпи с проектоправителството на проф. Габровски. Там влизаха интелигентни хора. Изведнъж се получи неразбиране“, коментира гостът.

Той акцентира и върху евентуалното обединение на „Продължаваме промяната“ и ДБ.

„БСП ще бъде ключов фактор в една такава бъдеща коалиция, която би могла да управлява. От другата страна са БСП с ГЕРБ и ДПС, може би и „Български възход“, ако бъде отново парламентарно представена сила. Там разковничето е в ГЕРБ“, констатира проф. Денчев.

Според него народните представители трябва да мислят за страдалчеството на народа.

„Ако нямаме правителство – положението в България ще бъде много сложно“, смята той и припомни грубия език в Народното събрание.

„Тук беше върхът на глупостта, дори и на неприлично обличане. Не може да се явиш по маратонки“, подчерта общественикът.

„Когато става въпрос за етика, на първо място застават честността, истинността и добродетелта. Това са важните качества, които трябва да притежава всеки. Има отделни хора в парламента, които се държат етично – бих посочил председателя на НС“, категоричен бе гостът.

Той изрази надежда за разговори между системните партии.

„Ако са водени, то е било преди месец, за да се състои лидерската среща. Говорих с представители на ДПС и ГЕРБ. Те казаха, че предложените от БСП – четири точки, свързани с евентуално формиране на работещо правителство, ги удовлетворява. Има намесени външни сили“, обобщи проф. Денчев.