Проф. Георги Рачев успокоява: Лятото идва скоро!

Жълт код за интензивни валежи между 25 и 35 литра на квадратен метър, а в някой планински региони и достигащи до 45 литра на квадратен метър, гръмотевична дейност и градушки в 10 области в Западна и Южна България – Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Смолян. Прогнозата обяви за днешния ден – 22 май, Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Има опасност от разливи на реки, но не трябва да очакваме нищо драматично, коментира пред „Труд News” климатологът проф. Георги Рачев.

„Днес сериозна гръмотевична дейност и валежи има в Централна Сърбия и Северна Македония. Цялата тази валежна зона се насочва към България и по всяка вероятност в късните часове на нощта ще премине през нас. И ще продължи да вали до обедните часове утре“, прогнозира той.

Това са типични за летния сезон валежи, характеризиращи се със своята сила, но са регионални такива и никой не може да каже къде точно ще паднат.

„Жълтият код не е нещо страшно, това е предупреждение да се следят прогнозите. Този тип валежи са резки, например в Плевен – който познава релефа на града, знае, че всичката вода се стича от склоновете към центъра на града, затова се получават подобни наводнения. Дори когато има градушка или пък дребен снеговалеж – това води до чупене на клони и листа, които затлачват шахтите. А и няма канализация в България, която да може да поеме 30-40 литра валеж за 30-40 минути“, добави Рачев.

Ако има по-голям интензитет на валежа по-голям от литър на минута, при всички положения ще има локални разливи. Например Санданска Бистрица е доста пълноводна, както и Благоевградска Бистрица. Но всичко зависи от интензитета на валежа и колко дълго ще продължи този процес. Но нещо катастрофално аз лично не очаквам“, успокои климатологът.

Лятото идва скоро – макар и началото на юни да се очаква да бъде дъждовен, температурите ще се нормализират и няма да стигат такива ниски нива като миналите дни, посочи Георги Рачев.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share