Проф. Георги Попов: Газят ни 4 вида грип, ваксинирайте се!

Проф. Георги Попов: Газят ни 4 вида грип, ваксинирайте се!

„Вирусите имат строга сезонност. Сега са на затихване летните, тепърва започват и есенно-зимните. Риновирусът е най-честата причина за това, което наричаме простуда. Наред е грипният вирус, както и целогодишно циркулиращите вируси, за които няма сезонност. Очакваме 4 типа грип и за тях са приготвени ваксините, които да им противостоят“. Това заяви инфекционистът проф. Георги Попов.

„При част от заболелите те протичат с изразен симптом „уста, ръка, крак“ – с обриви по устата, които невинаги се виждат, с изразен обрив по дланите и стъпалата. Най-честите случаи бяха при болни, завръщащи се от море в Турция. Сега го виждам при малки деца и често се бърка със скарлатина. Да бъдем внимателни“, призова Попов.

По думите му в Ковид ерата грипът отиде малко настрана. „Ковид не допусна да има други респираторни вируси, през 2021 г. имаше една закъсняла грипна вълна. Преди грипът се разрастваше по Коледа и Нова година, когато нашите близки идваха от чужбина. После грипът се изнесе към края на януари, миналата година – март – април. Възможно е с тази хубава есен вълната от грип да бъде в средата, края на февруари – март“, каза инфекционистът.

Ако хората решат да се ваксинират, трябва да са здрави, да нямат болно гърло или друг симптом, уточни проф. Попов.