Проф. Генчо Начев: Фургоните за тестове пред болниците трябва да са поставени до 6 ноември

Проф. Генчо Начев: Фургоните за тестове пред болниците трябва да са поставени до 6 ноември

До 13 часа на 6 ноември всички болници в страната трябва да са разкрили фургони пред сградите си, където ще се правят тестове и бързи прегледи на пациентите, преди да бъдат допуснати в лечебното заведение, ако се налага. Това е срокът, който здравният министър проф. Костадин Ангелов е дал в заповедта си, с която задължава директорите на болниците да разкрият такива фургони, обяви директорът на „Света Ектерина” проф. Генчо Начев.

Новината за новото изискване обяви вчера премиерът Бойко Борисов, но от думите на проф. Начев стана ясно, че проф. Ангелов е издал такава заповед преди това.

Освен фургони, болниците могат да изпълнят заповедта и като обособят отделни помещения, които не са част от основната сграда, ако това е възможно. Така ще бъде вв „Света Екатерина”, обясни проф. Начев по Нова телевизия.

Целта е при този предварителен триаж да се правят антигенни тестове, които дават резултат след 10 минути, да се снема анамнеза и така да се определи дали пациентът има нужда от прием в болница или може да се лекува у дома, както и да се насочи към конкретните завена в болницата, ако не е заразен с коронавирус, така че да получи навременно и адекватно лечение.

„Не може да има болница, която иска да бъде чиста. Това е илюзия. Затова всяка болница трябва да бъде подготвена”, коментира още проф. Начев. Според него действията са навременни, но проблем са закъснелите рестрикции, смята директорът на „Света Екатерина”. Оптимистичната прогноза била до месец-два да се върнем на нивото на заразата у нас от преди 3 месеца (с около 200-300 заразени на ден, б.р.), а песимистичната е да стигнем Чехия с 6000 заразени на ден.

„Не вярвам, че ще стигнем ситуацията от преди 3 месеца, но дано не стигнем и Чехия”, сподели проф. Начев. Дано не стигнем до полеви болници, но те са по-добре от тези в спортните зали, коментира още той.

„Никой не е отказал операции по спешност или с отложена спешност, поне в „Света Екатерина”, каза професорът относно отмененият планов прием и планови операции в болниците в страната.