Проф. Габровски: До края на годината всеки от нас ще познава починал от COVID-19

Цифрите за заразените с коронавирус след още две седмици ще бъдат коренно различни. Това каза проф. Николай Габровски, зам.-директор на „Пирогов“ и зам.-председател на БЛС пред бТВ.

„Един от основните аргументи на много хора е, че не били виждали болен от коронавирус. Ако случайно някой от вас все още няма познат от своя близък кръг, който се е разболял, то в следващите две до три седмици най-вероятно ще има. До края на годината вероятно всеки един от нас ще познава някой, който е починал от COVID-19“, каза проф. Габровски.

„Коронавирусът започва да завзема все повече и повече територии. Навсякъде се случва едно и също и тези факти са изключително обезпокоителни“, коментира той. Според него тъй като страната ни се е справила добре със ситуацията през март, много хора са решили, че такъв вирус няма.

„Тази инфекция не само, че съществува, но тя се и разраства. Успокоихме се твърде много и затова сега влизаме в този зимен сезон с летящ старт“, каза зам.-директорът на „Пирогов“. „Знаете, че има такава теория, че вирусът се променя, така че да не убива своя носител. Разпространявайки се сред населението в някаква степен има интерес ние да сме живи.

Надявам се, преминавайки през населението, той да атакува малко по-малко нашия организъм. Засега обаче това е само предположение. Факт е обаче, че този наплив към високоспециализираните звена за интензивни грижи не е толкова тежък, колкото беше през месеците март и април навсякъде по света“, посочи проф. Габровски.

Според него децата трябва да ходят на училище при ред и контрол. Той бе категоричен, че трябва да минем заедно през тази криза, а ключовата дума е „солидарност“. Трябва да бъдем и по-спокойни, по-дисциплинирани и да спазваме правилата.