Проф. Витанов съобщи най-чаканата новина за СОVID-19

Качихме се нагоре и видяхме какво пише на горната врата – че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. Това каза за Нова тв математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. „Има добри новини относно базовото репродуктивно число. Ако го задържим следващите две седмици, ще видите какво ще стане с активните случаи“, уточни той.

„Смъртността е все още висока. Ще започне да спада, но няма да е така бързо. От вируса може да очакваме свръхсмъртност от 120 души на ден. Това се дължи на фактори като например, че народът е доста болен“, каза математикът. „Виждате какво става в Турция и Сърбия. Те са във втора фаза на развита турболентност. В Западна Европа също не е добре, виждате Франция и Германия. От тази гледна точка ние сме добре“, добави той.

„Рано е да се говори за отпускане на мерките сега, защото броят на активните случаи е висок. Това нещо трябва да намалее“, уточни проф. Витанов. Относно ваксината, той каза: „В математиката не е неизвестна. Ясно е, че с ваксината ще смачкаме вируса. Колкото повече ваксиниране, толкова повече намалява и епидемията се подтиска по-силно. 2 милиона ваксинирани и ще започне да се усеща, 3.5 милиона – и ще си решим проблема“.

„За да се усети, трябва около 35% от българското население да се ваксинира, а има толкова желаещи. Аз разбира се, че ще се ваксинирам“, добави проф. Витанов. „Втората половина на юни ще се усети и към края на годината вече ще сме се преборили с вируса, а аз ще спра да посещавам телевизионните видеа“, каза математикът.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share