Проф. Асен Балтов: Не искаме да потискаме свободите на хората, трябва дисциплина

Проф. Асен Балтов: Не искаме да потискаме свободите на хората, трябва дисциплина

Силно се надявам, че пикът на пандемията сме го доближили. Носенето на маски е задължително. Толкова е елементарно, толкова е просто. Тази маска не ми пречи. Маските не пропускат аерозола. Това са спекулации, че мине ли през маската, вирусът ще ни зарази. Носенето на маска намалява риска да изкараме вируса по-сериозно. Това коментира проф. д-р Асен Балтов, управителят на „Пирогов“.

„Ние не искаме да потискаме свободите на хората, а правим всичко възможно за тяхното здраве. Изисква се обаче елементарна дисциплина“, отбеляза още той пред bTV.

По думите му здравната система е сериозно натоварена, но не е на предела си.

Проф. Асен Балтов заяви, че е привърженик на спазването на 14-дневна карантина.

5% от пациентите се нуждаят от реанимационно лечение. Повечето от тях са закъснели случаи и тежко засегнати и се стига до летален край. Проф. Балтов каза, че цитокиновата буря е почти невъзможно да бъде овладяна. Другите случаи на починали са на хора, които късно са постъпили в болница, като дотогава са пренебрегвали здравето си. Проф. Балтов каза, че в „Пирогов“ има млади хора, които се лекуват от коронавирусна инфекция.

„Имаме много млади хора, които идват късно, след 2-3 седмици. Пренебрегвали са, че имат лека температура, гърлобол…“, даде пример специалистът.

Проф. Асен Балтов обяви, че бързите антигенни тестове трябва да са безплатни. Ще станат изцяло безплатни, когато има наличие. По думите му антигенните тестове много помагат на медиците. Напомни обаче, че единствено PCR тестът е всепризнат от европейските власти.