Проф. Аргирова: Доста се стреснаха родители и ученици

Първата партида на противогрипната ваксина в аптечната мрежа е изчерпана, предупреждават от бранша. 88 000 дози са изкупени от началото на септември, т.е. за по-малко от месец.

На този фон коронавирусът у нас продължава да се разпространява. Расте броят на заразените учители и ученици.

„Всички лекари започнахме да говорим за бъдещия грип и възможностите за използване на ваксина отдавна. Може би това е една от предпоставките хората да започнат навреме да търсят противогрипните ваксини. Това, че ваксината се търси показва загриженост за собственото здраве и отговорност за него“, коментира вирусологът проф. Радка Аргирова в „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ при грипа, както и при COVID-19, ако искаш да предпазиш себе си, предпазваш поне най-близките и допълни, че противогрипната ваксина не може да ни пази от коронавирус специфично, но неспецифично – да.

„България все още изостава и е една от страните с най-малък ваксинален обхват“, допълни тя. А на този фон 290 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие при направени над 4 800 PCR теста.

„Нека да подчертаем, че ако гледаме само цифрите, това не дава пълен поглед. Става въпрос за локално разпространение на вируса, това не е дифузно. Тогава е ясно, че мерките, които могат да се вземат, са много по-адекватни“, коментира вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Според нея училищата няма да станат червени точки на заразата. „Доста се стреснаха родители и ученици. Това скоро ще намалее, но никога няма да бъде напълно ликвидирано. Винаги ще има тлеене на тази зараза, ако не се постоянства с мерките“, смята проф. Аргирова.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share