Проф. Ангел Димитров: Без политическа воля на Скопие няма да има решение на историческите въпроси

„Думите на премиера Заев, които предизвикаха известна надежда, че има нов поглед към миналото, от възможността да се излезе от създадената неприятна и за двете държави обстановка, срещнаха сериозна критики дори от членовете на съвместната комисия“. Това заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска историческа комисия по БНТ.

Според него това е един сигнал, че ги очаква доста напрегната и не съвсем резултатна работа.

На срещата на комисията онлайн на 3 и 4 декември ще продължат с бележки по съдържанието на учебника по история за 7 клас в Република Северна Македония, в който се третира исторически времето на Средновековието. „Надявам се поне по отношение на Средновековието да направим една крачка напред“, подчерта проф. Димитров. И досега не са били интензивни и чести срещите на членовете на комисията, за следващата година са предвидени 5 срещи, което е изключително недостатъчно, според съпредседателя от българска страна.

„Българската позиция е единна, тя е политически монолитна. Въпросът е какво ще се случи там с това разминаване между казаното на политическо ниво и тази игра на самостоятелност, която се опитват да демонстрират нашите колеги“, подчерта проф. Ангел Димитров.

Вниманието на обществеността е прекомерно върху работата на тази съвместна комисия по исторически и образователни въпроси, в крайна сметка противоречията не са създадени от историците, коментира проф. Димитров.

„Това, което се случи в Република Северна Македония, е времето, в което беше създадено противоречието – то е политическо, не е исторически формирано. Всичко е последица на тези десетилетия след 1944 г. насам“, поясни историкът.

Ако няма воля от страна на Република Северна Македония да се направят стъпките напред в политическата сфера, това обрича очакванията и разговорите на много далечна перспектива.

Решаването на проблемите зависи от политииците, но и от историците. Не може колегите от Република Северна Македония да чакат нова ситуация в страната, нова обстановка, за да направят крачка към нова по-самокритична интерпретация на миналото, отбеляза проф. Димитров.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share