Проф. Ангелов увери: Ваксината ще стигне до всеки българин

Следим всяко едно число с изключителна загриженост. Голяма част от българите, които падат в статистиката имат придружаващи заболявания. Българската нация има сериозни здравословни проблеми. Ние имаме недобра медицинска култура и това го показва. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Панорама“ по БНТ.

По този повод министър Ангелов обяви, че се е ангажирал с един стратегически план за здравето на нацията. Това е което може да даде нашата здравна система. Нямаше подготвена здравна система за тази пандемия, категоричен бе той.

„Ние сме на едно от водещите места по брой легла на глава от населението, имаме лекарства, оборудване, имаме достатъчно центрове за плазма, нямаме персонал“, призна здравният министър.

„Можехме да направим тези мерки по-рано, но ги отложихме, защото заболеваемостта беше ниска. Ние започнахме тогава, когато стигнахме нивата на заболеваемост 600 на 100 хиляди“, поясни Ангелов, отговаряйки на въпрос не са ли закъснели мерките срещу пандемията. „Планът, който следваме със затягането на мерките, е какъвто е и в останалите страни по света. Не можем да приемем антигенните тестове, защото това не среща разбиране от останалите здравни специалисти. Ако не спазваме мерките няма да стигнем до никъде“, обясни той.

„Планът, който следваме със затягането на мерките, е какъвто е и в останалите страни по света. Не можем да приемем антигенните тестове, защото това не среща разбиране от останалите здравни специалисти. Ако не спазваме мерките няма да стигнем до никъде“, обясни той.

„Имаме сключен договор за четири ваксини. Здравето няма цена. Всеки един български гражданин трябва да има същият достъп, както всеки един гражданин в ЕС. Ваксината ще стигне до всяка една точка в нашата страна“, подечрта министър Ангелов. Той допълни, че се намираме в момент, в който трябва да сме единни, това включва и политиците. „Тук е моментът да кажа нещо много важно: Проблемът с коронавируса може да е първото, може да е последното нещо, около което българските политици могат да се обединят. И нека не търсят политически дивиденти. Само така можем да спечелим тази битка. Започва атаката на човечеството срещу коронавируса. Ние ще го победим благодарение на ваксините“, заяви Костадин Ангелов.

„Започва атаката на човечеството срещу COVID-19. Ще изправим цялата мощ на държавата срещу вируса. Ние ще го победим“, убеден е проф. Костадин Ангелов.

„Тази епидемия ни изправи пред нещо много важно. Вирусът иска от всеки един човек да се превърне в лекар, да носи маска, да спазва дистанция, да спазва дезинфекция. Това е гаранцията за успех“, подчерта Костадин Ангелов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share