Проф. Александрова: COVID-19 разбърка картите, грипът може да се върне

Проф. Александрова: COVID-19 разбърка картите, грипът може да се върне

„Светът не е такъв какъвто беше преди две години, COVID-19 разбърка картите. Грипът може да се завърне“. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова пред БНТ. Тя посочи, че сезонният грип не е изчезнал и грипът може да се завърне. Това, което притеснява експертите е прескачането на един или два сезона без грип.

Проф. Александорва направи сравнение межди мерките в София и принципът на швейцарското сирене – при всяка една пробойна трябва да бъде запълнена от нови мерки. По думите ѝ доста хора спазват мерките, защото през изминалата повече от година и половина преживяхме един много сериозен вирус. Според нея колкото и да е висок ръстът на ваксинираните, не е достатъчно голям, а делта вариант се предава лесно от човек на човек.

Ваксините предотвратяват тежкото боледуване, усложненията и фаталния изход. Ваксините работят, но ваксините са само едната страна на монетата, но другата са мерките, добави проф. Александрова.

Според вирусолога хората, които не с били ваксинирани през пролетта и лятото тази година са увеличи 10 пъти опасността да се заразят с коронавирус и да загубят живота си. Ваксината не е вълшебна броня и за това трябва да продължим да спазваме мерките. Има още много въпроси, на които нямаме категоричен отговор и остават висящи– колко време ще трае защитата, добави проф. Александрова.

Тя допълни, че поставянето на ваксина след преболедуване оказва сериозна защита. Ваксината и лекарството биха вървели ръка за ръка, защото ще има хора, които няма да бъдат ваксинирани и няма да имат имунен отговор, категорична бе проф. Александрова.