Протест срещу корупцията посрещна Борисов в Брюксел, той благодари за доклада

Протест срещу корупцията, с която се отъждествява Бойко Борисов, посрещна нашия премиер в Брюксел, където пристигна за участие в извънредното заседание на Европейския съвет на 1 и 2 октомври.

Българи в Белгия отправиха послание към евролидерите да застанат на страната на върховенството на закона. На плакатите им присъстваше Борисов, како носител на корупция.

Протестите на българи в Белгия ще продължат и тази неделя, 4 октомври, пред Европейската комисия, когато ще се проведе редовният им протест.

Борисов е в Брюксел, за да участва в дискусиите за външните отношения, по-специално тези с Турция, както и положението в Източното Средиземноморие. Очаква се лидерите да разгледат и отношенията с Китай, ситуацията в Беларус и случая с отравянето на Алексей Навални.

Премиерът благодари на ЕК за доклада за върховенството на закона в страните членки. Той смята, че докладът е обективен и отчита постигнатото от правителството. Борисов благодари и за препоръките, които дава ЕК, като заяви, че страната ни работи ще се стреми да спазим препоръките, дадени от Венецианската комисия.

Борисов изтъква, че държим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, така че „изцяло ще изпълним всичко, което сме поели като ангажимент при мониторинга над България и всички държави от ЕС“.

Борисов благодари на шефа на Съвета Шарл Мишел и всички колеги, които са дали възможност отново да се видят на живо. По думите му има важни процеси, които текат в света,в самата Европа и ЕС трябва да отвори адекватно.

Той изрази и задоволство, че утре в дневния ред на Съвета е влязла т.нар. Стратегическа автономност. „Защото ние трябва да сме много по-подготвени и да си произвеждаме всичко необходимо за CОVID–19 в самата Европа, а не да бъдем зависими от държави , с които имаме сложни политически отношения“, аргументира се Борисов.

Премиерът изтъква, че трябва да се знае, че нашето геостратегическо положение на България е такова, че сме изключително зависими от конфликтите, които са около нас.

По думите на Борисов отношенията между Азербайджан и Армения са много важни за този регион и затова настояваме незабавно да се прекрати огъня, защото поддържаме приятелски отношения и с двете страни, които на свой ред са важни за стокообмена ни.

„Надяваме се огънят незабавно да бъде прекратен и да се седне на масата на преговорите и реши въпроса в Нагорни Карабах“, казва Борисов.

Той изтъква и позицията на България, че сме против намесата на трета страна в конфликта. Той даде за пример не само този между Армения и Азербайджан, но и този в Източното Средиземноморие между Турция, Кипър и Гърция на другата ни граница. „Считаме, че на базата на диалога трябва веднага да се приемат необходимите решения“, каза Борисов. По думите му в същото време на север от нас – в Крим, Беларус, Украйна, където също незабавно трябвало да се вземат политически решения. Така според него в Беларус трябвало да се направят нови избори и въпросът да се реши.

„От страни вижте как изглежда – от всички страни на България – на запад е конфликта между Косово и Сърбия, на юг – Кипър, Турция и Гърция, малко по-надолу – Армения и Азербайджан, а на север – Беларус и Крим. Затова считам, че ЕС много правилно направи много консултации, затова благодаря на Шарл Мишел, германското председателство и на канцлера Меркел, за умиротворяване на нашия регион“, коментира министър-председателят.

Накрая Борисов поясни, че възлага големи надежди на днешния Европейски съвет.

Иначе в началото премиерът честити деня на възрастните хора и напомни, че българските пенсионери – над 2,1 млн. – продължават вече 4 месец да получават 50 лева добавка към пенсията. „Така ще продължим, докато има пандемията“, увери Борисов.

Междувременно от пресслужбата на кабинета съобщиха, че Борисов вече е пристигнал в Брюксел за участие в съвета. От там уточняват, че в първия ден от дискусиите държавните и правителствените ръководители ще обсъдят външните отношения, по-специално тези с Турция, както и положението в Източното Средиземноморие. Очаква се лидерите да разгледат и отношенията с Китай, ситуацията в Беларус и случая с отравянето на Алексей Навални.

През втория ден европейските лидери ще се фокусират върху начините за задълбочаване и укрепване на единния пазар, за разработване на по-амбициозна промишлена политика и ускоряване на цифровата трансформация. Целта е да се повиши конкурентоспособността на промишлените сектори на ЕС в световен мащаб и да се увеличи тяхната автономност, да се ускори цифровият преход, както и да се постигне връщане към напълно функциониращ единен пазар възможно най-скоро.

През месец юли Европейският съвет постигна съгласие по безпрецедентен пакет за възстановяване, чрез който да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Двата стълба на това възстановяване — екологичният преход и цифровата трансформация, в съчетание със силен единен пазар, ще насърчат нови форми на растеж и ще повишат устойчивостта на ЕС.