Протест спира автобусните превози, таксита окупират центъра на София

До 00:00 часа на 26 ноември автобусните превозвачи прекратяват за 24 часа обществения превоз на пътници в знак на протест. Недоволството им е насочено срещу подкрепеното от депутатите президентско вето над промените в Наказателния кодекс, които инкриминират незаконния превоз.

Протестът е подкрепен и от таксиметровия бранш, който също спира работа в сряда.

Повече от 100 автобуса и 2 000 таксиметрови автомобила ще блокират движението в центъра на София по обед на пл. „Александър Батенберг“.

Превозвачите настояват допълненията в Наказателния кодекс, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар „споделено пътуване“.

От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борбата със сивия сектор.

Затова превозвачите обявиха протестни действия с преустановяване на дейността им. В София протестът ще започне с шествие на автобуси и таксиметрови коли от три лъча, които в 10 часа ще се съберат на пл. „Александър Батенберг“.

„Ще преустановим превозите по линии на републиканската транспортна схема, по междуобластните линии, по междуселищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени.“ – заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи пред БНР.

Работа ще спрат и такситата.“ Остават да работят само тези, които са по договор по ваучерната система, всичките останали колеги тръгваме от „Царица Йоана“ и „Панчо Владигеров“, от „Цариграско“, „7-и километър“, и от „Ботевградско“, и от „Летоструй“, поясни Кирил Ризов от Съюз „Такси“.

Previous post Nissan тотално промени третото поколение на Note
Next post “Лудогорец“ без Сисиньо и Сантана, но с Десподов срещу „Тотнъм“