Протестът си начерта формулите за изборите, само БСП е встрани

Протестът, под чийто знак минаха последните почти 6 месеца, намери формулите си за явяване на предстоящите избори, макар и в разделение. Още през август, когато фланговете на градската десница и бунтарите от Отровното трио започнаха да делят лагерите на демонстрациите и блокадите в София с общо искане за незабавно сваляне на кабинета „Борисов-3“, беше ясно, че до съюз между тях за вота няма да се стигне.

Днес стана ясно окончателно, че Мая Манолова с нейната платформа „Изправи се.БГ“ и Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков, заедно тръгват на избори. А от другата страна – Демократична България не смята да присламчва към себе си други политически субекти и ще се бори за места в 45-то Народно събрание в досегашния си състав – ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“.

Неясна остава съдбата за изборите за другите основни участници в лятно-есенния протест – за БОЕЦ на болния от COVID-19 Георги Георгиев, и за БСП, които са във война с президента Румен Радев. В последните седмици от затихващите иначе демонстрации на жълтите павета именно левицата изглежда изолирана и нейни представители на площада няма. А вътрешните борби изглеждат по-важни за „Позитано“ 20 от възгласите за промяна.

Очаква се до края на годината да стане ясна и формулата за новите „звезди“ на политическия небосклон и какви коалиции са склонни да допуснат „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов. Според редица източници, учиндолецът е склонен да се съюзи с Отровния тандем, а Цветанов да привлече отделни структури на ГЕРБ, СДС и ДБ край себе си.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share