Пролетните дъждове и пандемията удариха търговията с билки

Пролетните дъждове и пандемията удариха търговията с билки

Пролетните дъждове и пандемията удариха сериозно търговията с билки. Това обясни председателят на Българската асоциация на билкарите Иван Цицелков. Износът вече е паднал много под 10 000 тона, което е с 1/3 по-малко от предходни години. От бранша очакват още по-негативни последици, въпреки че мерките заради коронакризата започнаха да се разхлабват. Пролетните дъждове също са усложнили много събирането, сушенето и търговията с билки, което пък ще доведе и до по-лошо качество.

„Това ще доведе до по-ниски цени, рекламации и загуби по цялата верига. Реално нямаше зимен туризъм и ски-сезон в Европа. Това доведе до силен спад в търговията на билки в Европа, предназначени за билков чай“, обясни Цицелков. Междувременно пък складовете в Европа били добре запасени, което също щяло да повлияе на търговията тази година.

„Има голям спад в износа. В същото време се подготвя ново законодателство, което трябва да влезе в сила от 2022 година. Непрекъснато изискванията се завишават, ние сме в плен на по-големи рестрикции, което се отразява негативно на бранша“, каза още председателят на асоциацията.

От бранша алармират и че отново на дневен ред е излязъл проблема с липсата на берачи. Миналата година заради пандемията дефицитът не се усещаше, но сега отново нямало желаещи. Причината е, че много хора предпочитали да берат рози, къпини и череши.

„Дефицитът на работна ръка е голям. Сезонните работници през тази година от ранна пролет се насочиха към Европа и със сигурност през тази година ще има много по-малко берачи в сравнение с миналата“, каза Цицелков.

Страната ни изнася над 250 вида билки в над 50 държави, и то не само за Европа. Липа, маточина, шипка, коприва и цвят глог са сред най-търсените на чуждия пазар. Цените им обаче варират, защото се влияят от много фактори. Всичко зависи и от сектора. Така например, в хранително-вкусовата промишленост се предпочитат едни билки, които се използват за чайове или подправки, във фармацевтиката – други, защото там се използват за производство на лекарства.

„Най-много се търсят билките с добро качество. Всички лечебни растения, които покриват европейските изисквания имат добър пазар. За съжаление, както изтъкнах, показателите за качеството на билки в Европа всяка година се завишават, докато в България качеството с всяка година се влошава. Това води до сериозен дисбаланс за търговията“, подчерта още Цицелков.