Прокуратурата погва депутатската щерка с фалшива диплома

Районната прокуратура в Пловдив ще провери дали наистина дипломата на служителката в община „Родопи“ и нов член на Националния съвет на БСП Десислава Йорданова за бакалавър от Пловдивския университет, е фалшива. Това съобщиха от държавното обвинение.

Оттам уточниха, че са се самосезирали след журналистическо разследване на Нова телевизия „Как се взема степен „магистър“ без „бакалавър“?“, публикувано на 27 септември 2020 г. Както 1chas.bg вече писа, Десислава Йорданова, чийто баща е депутатът от левицата Георги Йорданов, стана обект на журналистическо разследване по сигнал, че няма висше образование, а работи на такава длъжност в родопската община. Тя завършила с отличие магистратура в Медицинския университет в Пловдив, където обаче кандидатствала със служебна бележка от Пловдивския университет за завършена бакалавърска степен.

Проблемът е именно с образованието й за бакалавър, защото в регистрите на ПУ „П. Хилендарски“ не била открита диплома на нейно име. На всичкото отгоре се оказало, че от Пловдивският университет не издават такъв тип служебни бележки, каквато Йорданова е представила в МУ. След като от ръководството на Медицинския университет установили, че студентката им неправомерно е кандидатствала при тях за магистратура за здравен мениджмънт, анулирали с решение на Академичния съвет нейната магистърска диплома.

По случая е образувана преписка в Района прокуратура – Пловдив и е назначена предварителна проверка, която ще се извършва от отдел „Икономическа полиция“ на ОД на МВР – Пловдив, за установяване на евентуално извършено документно престъпление. По преписката ще бъдат проверени изнесените данни в публикацията за съставен неистински официален документ – служебна бележка за завършена бакалавърска образователна степен.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share