Продължава ръстът на цените: 1800 до 2000 евро в южните квартали на София

Продължава ръстът на цените: 1800 до 2000 евро в южните квартали на София

С близо 20% са се повишили цените на новото строителство през 2022 г. „Тенденцията за повишаване на цените се запазва, за предстоящата 2023 г. очакваме по-малък процент. Инвеститорите и строителите залагат на все по-качествени проекти. Това, което свързваме – повишението на цените, на работната ръка, води и до повишаване на крайния продукт“, каза консултантът по недвижими имоти Костадинка Канурова в студиото на „България сутрин“.

Трудът през последните 2-3 години чувствително е повишил стойността си, а това е сериозно перо от себестойността на продукта, изтъкна гостът.

„Купувачите са все по-информирани и се интересуват дали сградите са енергийно ефективни, дали са „зелени“. Обръща се внимание дали новото строителство, купувайки още „на зелено“, какъв е видът или марката на влагания материал, съответно показателите на материалите. Цените на електроенергията нараснаха в пъти през последната година“, обясни консултантът по недвижими имоти.

По думите на Канурова доверието в хората расте и инвеститорите и строителите през годините са се отсели.

„Предпочитат „на зелено“, защото тенденциите бяха търсенето да изпревари предлагането. Купувайки „на зелено“, клиентът имам по-голям избор на имот“, обясни консултантът по недвижими имоти пред Bulgaria ON AIR.

Търсенето на имоти в южните квартали на София продължава да доминира, в част от тях има насищане на предлагането, стана ясно от думите ѝ.

„Целият сегмент там е над средното за пазара. При южните квартали средната цена е от 1800 до 2000 евро с ДДС. В останалата част на София има подценени квартали, но и търсене – средната цена е между 1500 – 1600 евро на кв.м“, обяви още Канурова.

Тя обясни, че пандемията и повишаването на наложените такси от банките са стимулирали търсенето.

„През 2022 г., както и в настоящата, пазарът се определя от купувача, търсещ имот за собствено ползване. Намаляха сделките с имоти, които са за инвестиция. Търсенето е стабилно“, коментира консултантът по недвижими имоти. Канурова увери, че цените на част от строителните материали се връщат до нивата на цените, които бяха в началото на миналата година.

Експертът призова да бъдем внимателни при договорните отношения при покупка на имот „на зелено“. „Винаги е добре да се проверява каква репутация има инвеститорът, както и осигурено ли е финансирането на проекта“, отбеляза Канурова.