Пробутват в интернет българско розово масло менте

Чужди сайтове пробутват фалшиво розово масло за българско на цена много по-ниска от истинското, произведено у нас.

В сайта alibaba.com чужди търговци предлагат шишенце от 10 милилитра за 12,50 долара (около 20 лева). В обявата пише, че това е българско розово масло. В същото време у нас цената на опаковка от само 1 милилитър истинско розово масло е от 15 евро (около 30 лева) нагоре. На промоция може да се намери и за 26 лева.

Така излиза, че цената в чуждия сайт е около 15 пъти по-ниска от тази за маслото, което предлагат родни производители.

„Невъзможно е да излезе от България фалшиво розово масло. Има въведен митнически код за продукта и фалшификатите веднага ще бъдат засечени. Има заповед на „Агенция Митници“ всеки износ на розово масло да се спира и да се проверява. Изискват се допълнителни документи, които да докажат произход“, обясни Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“.

На въпроса какво ще направят браншовиците, за да защитят името на продукта, символ на страната ни, Гергана Андреева заяви, че организацията веднага ще уведоми Комисия за защита на потребителите и структури, които касаят нелоялната конкуренция. Надявам се от това да произтече нещо добро, защото от фалшификатите на пазара страдат българските производители, допълни Андреева.

Припомняме, че скандалът с фалшифициране на розовите маса тече в последните няколко години. Това беше и една от причините да бъде приет Закон за розата, който действа от началото на миналата година. Текстовете уреждат включително какви сортове рози ще се отглеждат за добив на етерични масла.

За розови масла менте за първи път сигнализира пред обществеността Веселина Ралчева, която е член на УС на асоциацията за етеричните масла преди няколко години. Тогава тя разтревожена обяви, че има български недобросъвестни преработватели, които внасят синтетично розово масло от Китай и с него разреждат оригиналното, дестилирано в България. Разкритието всъщност направила лаборатория на един от най-известните световни парфюмерийни брандове. Това дискредитирало безспорният до този момент авторитет на българското розово масло. От тогава една от мерките за защита на националната чест и коректен бизнес, производител на розово масло са безкомпромисните митнически проверки при износа.

За да се защити потребителят от фалшификат при онлайн пазаруване, независимо дали става за сайтове с международна известност, задължително трябва да следи дали продуктът има наименование за произход, каза Андреева. Тя допълни, че всяка една партида розово масло е сертифицирано от акредитирана лаборатория. Щом си купуваш скъп продукт, е необходимо да изискаш допълнителен документ за качество и състав. Най-сигурно е да си купиш розовото масло от български производители, които имат онлайн магазини. В техните сайтове има достатъчно информация, като са обявени и сертификатите и съдържанието на продукта, който предлагат, каза още шефката на браншовата организация.

Най-сигурният тест дали розовото масло е истинско, е да се изнесе навън при по-студено време или се постави в хладилник. Ако след няколко минутки стане на кристали е оригинален продукт.

Поне 20 лева трябва да струва оригиналът

Според Петко Ганчев, производител на етерични масла от Пловдив и член на УС на браншовата асоциация, в момента цената на истинското българско розово масло не би трябвало да е под 20 лева за милилитър, ако се вземат предвид всички разходи, пише „Телеграф“.

На едро то се изкупува по около 5500 евро за кг. Цената е паднала от предходните години, когато един кг от скъпоценната течност вървеше от 6 хил. евро нагоре, а биомаслото беше още по-скъпо. Цените на продукта се определят от търсенето на борсата, каза Ганчев.

Миналата година за килограм розов цвят се плащаше между 1,50-1,70 лв. Но имаше френски фирми с фабрики в България, които са плащали и по 1,90-2 лв., обясни преработвателят. Петко Ганчев каза и как се формира цената на дребно. Ако 1 кг розово масло го разделим на грамове и милилитри трябва да излязат 1100 малките шишнеца от по 1 милилитър, което прави цена от 4,5 евро за 1 мл. Като сложим разходите по производството и преработката стават 15-16 лв. без ДДС за шишенце от 1 мл, така че нормалната цена за това количество в сайтовете за истинско розово масло е около 20 лв. с ДДС.

Има преработватели, които го продават по-скъпо, защото маслото е от предишни години и себестойността му е била по-висока, обясни той. Преработвателите могат да си позволят да държат стоката дълго, защото тя практически няма срок на годност. Известно е, че маслото от Дамасцена може да издържи поне сто години.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share