При болно гърло: 6 лечебни рецепти с ябълков оцет

Болките в гърлото са особено неприятно състояние, което е много характерно за зимния сезон и причните за появата му най-често са грип или настинка. Ябълковият оцет е чудесно средство за бързо стопиране на възпалението. Той се използва от векове за различни домакински цели, включително и като лек от народната медицина.

Ябълковият оцет се получава, след като се добави мая към ябълков сок, което превръща захарта от плодовете в алкохол, който след това се преобразува в оцетна киселина, благодарение на бактериите. Именно тази киселина прави ябълковия оцет ефективно средство за лечение на множество заболявания, включително възпалено гърло.

Ето как действа оцетът и кое го прави толкова ефективен: Киселинната на оцета балансира pH-то на тъканите в тялото, което възпрепятства разпространението на бактерии в гълоро.

Ябълковият оцет съдържа пребиотик, наречен инулин, който повишава имунитета, като увеличава броя на белите кръвни телца и Т-клетките в организма.

Оцетът е доказано средство за подпомагане на отхрачването, което спомага за по-бързото отстраняване на секретите и улеснява дишането.

Тук ще ви разкрием няколко начина, по които може да използвате ябълков оцет за лечение на болно гърло.

Гаргара с оцет и топла вода

Ще са ви нужни: 1 с.л. ябълков оцет и 1 чаша топла вода.

Добавете оцета към водата и разбъркайте добре, след което използвайте сместа за гаргара. За да има ефект, е нужно да повторяте процедурата по няколко пъти дневно, до облекчаване на гърлото.

Оцет с лют червен пипер и мед

Ще са ви нужни: 1 ч.л. ябълков оцет, 1 ч.л. червен пипер, 3 ч.л. мед и 1 чаша топла вода.

Смесете съставките в чашата с вода и разбъркайте. Правете гаргара с лечебния илач и пийте малки глътки от него между гаргарите. Повтаряйте процедурата по 2-3 пъти дневно.

Докато ябълковият оцет разгражда храчките и отпушва носния канал, капсаицинът в лютия червен пипер подсилва противовъзпалителните му стойства.

Ябълков оцет с канела, мед и лимонов сок

Ще са ви нужни: 1 ч.л. ябълков оцет, 1 ч.л. канела на прах, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. лимонов сок и 1 чаша топла вода.

Смесете съставките в чашата топла вода и пийте бавно на малки глътки. Сместа се пие по 2-3 пъти на ден.

Антимикробните и противовъзпалителните свойства на канелата и ябълковия оцет са идеални за лечението на болно гърло.

Ябълков оцет с мед

Ще са ви нужни: 2 с.л. оцет, 2 с.л. мед и 1 чаша топла вода.

Смесете меда и оцета в чашата с вода и пийте. Не се препоръчва да пиете по повече от 1 чаша дневно, заради високото съдържание на захар в меда.

Ябълков оцет и сода бикарбонат

Ще са ви нужни: 1 с.л. ябълков оцет, 1 ч.л. сода бикарбонат и 1 чаша топла вода.

Разбърйакте добре в чашата вода и използвайте получената смес за гаргара. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно.

Содата подсилва бактериоцидните свойства на оцета, което прави сместа идеално средство за бързо лечение на болно гърло.

Оцет и солена вода

Ще са ви нужни: 1 с.л. оцет, 1 ч.л. готварка сол и 1 чаша топла вода.

Смесете оцета и солта в чашата вода и разбъркайте, докато солта се разтвори напълно. Използвайте течността за гаргара и го правете няколко пъти дневно до облекчаване на симптомите.

Тези лесни рецепти ще помогнат за бързо справяне с неприятното възпаление, но е много важно да не превишавате указаните по-горе количества. Рецептите не се препоръчват за кърмачки и бременни. При превишаване на указаните количества се свържете с лекар, защото прекаляването с оцет може да има неблагоприятни странични ефекти.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share