При „бодлички” по крайниците – търсете невролог

Вече 10 години страдам от диабет. Отвреме-навреме пръстите на краката ми изтръпват. Понякога имам чувството, че стъпвам върху бодлички или нещо лази по петите ми. Дали това е признак на усложнение?
Тихомира Томова

Изтръпването в краищата на пръстите на ръцете и краката, парането, чувството за полазване от мравки или за убождане са начални прояви на усложнение, известно като диабетната полиневропатия. Ако не лекувате тези оплаквания, с времето може да загубите сетивността си.

Тогава няма да усещате болка от нараняване или изгаряне, а това носи риск от появата на рани, които могат да преминат в гангрена, налагаща оперативна намеса. Трябва да се консултирате с невролог или поне с диабетолог.

След това, според лекарската преценка, ще ви се направят изследвания. Те ще покажат степента на възпаление на нервните коренчета, скоростта, с която се провеждат нервните импулси, както и състоянието на мускулния тонус в засегнатите места.

Добре е да ви се изследват и кръвоносните съдове с ултразвук, което ще позволи да се види вътрешната им структура – натрупани плаки, разширения, стеснения и други аномалии, влияещи на кръвоснабдяването. Веднага след доказване на полиневропатията трябва да започнете медикаментозно лечение. Длъжни сте да спазвате изрядна хигиена на краката си.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share