Причината за бедствието: Бизнесмен разкопава дигата при Берковица близо 10 години?

Разчистването на щетите от наводнението в Берковица продължава. Обявено е бедствено положение, а сигналите за наводнени къщи, дворове и отнесени автомобили са вече над 100. Наводнени са детски градини, детски ясли, болницата в града. Все още има непроходими улици.

Днес там пристигнаха военнослужещи от Враца, които помагат на пострадалите хора. Дъждът в града не спира в следобедните часове и това допълнително усложнява обстановката. Прокуратурата в Монтана възложи проверка на причините за бедствието.

Жители на Берковица смятат, че причината водата да тръгне през града е собственик на имот в индустриалната зона, който постоянно разрушава дигата на реката, за да не заобикаля. Проблемът е от 2014 година. Хората са сигнализирали институциите многократно, съобщава БНТ.

„Той има път горе, обаче не му се минава, защото оттук му е по-удобно, прекопава си реката и влиза. Реката постоянно стои отворена, ние разчитаме да не вали. Като почне да вали, звъним, търсим го да дойде, да затвори реката.

Затваря, но вчера закъсня, защото не беше на място. Уведомени са и Басейнова дирекция, сигнали на 112, към кметицата. Никой не иска да му каже, какво си иска това си прави“, каза Георги Георгиев – собственик на цех пред обществената медия.