Препоръчват масло от чаено дърво за силен имунитет

Маслото от чаено дърво може да бъде истинско спасение в борбата срещу настинките и грипа през зимата. И докато като етерично масло става все по-популярно в наши дни, то е било познато на австралийските аборигени преди векове.

Историята разказва, че през 18 век, когато капитан Джеймс Кук от британската кралска флота акостирал с екипажа си край бреговете на Австралия, близо до днешен Сидни, той бил особено впечатлен от лечебните свойства на чаеното дърво. Листата от дребното дърво падали в крайбрежните езерат и това с годините ги превърнало в естествени антисептични бани.

Хората, които плували във вълшебната вода, бързо забравяли за рани и кожни раздразнения, чувствали се по-бодри и заредени с енергия. Цветът на водата напомнял на чай и заради това, според легендата, и дървото било наречено чаено. Според друга история пък моряците на капитан Кук започнали да си правят чай от листата на дървото и така то се сдобило с името си.

Много по-късно, през Втората световна война,

австралийските войници задължително носели в раницата си бутилка с масло от чаено дърво, защото вече било ясно, че то е незаменим помощник при рани и изгаряния, действа при вируси като ешехирия коли и други инфекции, помага и при простуда и настинки.

Учените се установили, че по своя състав чаеното дърво е много по-богато на полезни вещества в сравнение с други етерични масла. То е в пъти по-силно от карболовата киселина и от фенола, например. При простуда и грип може да успокои дихателните пътища, прочиства ги от секрети и облекчава цялостното състояние на пациента. Затова фитотерапевтите съветват още при първите признаци на хрема или дрезгав глас при децата в есенно-зимните месеци да включите на помощ и маслото от чаено дърво. Един от първите признаци, че това ще даде резултат, е силното изпотяване на тялото. Дори и да не спре грипа, използването на лечебното масло ще намали неговата тежест и също така ще предотвратите повторна инфекция.

Маслото от чаено дърво може да се използва

самостоятелно или в комбинация с други етерични масла. Сред тях особена имуностимулираща сила има маслото от риган. То е често използвано в парфюмерийната и козметична индустрия, но също като чаеното дърво може да се прилага при вирусни или бактериални инфекции, защото има антимикробно и противовъзпалително действие. За първи път то било прилагано за лечение в древна Гърция, използвал го дори бащата на медицината Хипократ.

Преди да се пристъпи към лечение с етерично масло, трябва да се установи дали пациентът не е алергичен към него, предупреждава Альона Гъркова, която е магистър фармацевт и специалист в областта на аромотерапията. Най-лесно тази проверка се прави чрез капването на капка от маслото върху сгъвката на ръката при лакътя. Ако мястото не се зачерви след известно време, значи всичко е наред. Етеричните масла са особено полезни и лесни за прилагане при децата, но когато става дума за много малки пациенти е добре да се посъветвате с лекар. Причината е , че някои от маслата (като например това от евкалипт) могат да бъдат и токсични за най-нежните организми.

Ограничение за ползването на етерични масла

има и за бременните жени, защото някои от тях могат да предизвикат контракции.

Смеси, в която има етерични масла майорана, сладък оман, розмарин и черен смърч, накиснати в кайсиеви ядки, са прекрасно имуностимулиращо средство за предстоящия зимен сезон, когато децата масово започват да подсмърчат и кихат. Може да се комбинират и други масла като това от дървото Хо, розмарин, карамфил, мента, розмарин, майорана, равенсара или чаено дърво.

Препоръчително е да не се използва лампа за нагряване на маслото, защото етиричните масла са чувствителни на светлина и при нагряването се унищожават техните полезни свойства, обяснява Альона Гъркова. По-добре е да използвате ултразвуковите дифузери, които разпръскват във въздуха смес от вода и капчици от маслата. Благодарение на тази ароматна „мъгла“ въздухът се овлажнява и пречиства, а фините частици навлизат лесно в дихателните пътища на пациента.

Разбира се, винаги може да капнете няколко капки

от етиричните масла и във ваната, където къпете детето си. Друг вариант е и да пръснете и капка върху възглавницата на малчугана с хрема или кашлица. Етеричните масла могат да се прилагат и като масажно олио, като се капва малко от тях на крачетата и те се разтриват леко. Масаж с масло от риган например, примесено с малко зехтин, е прекрасен начин да се намалят болките в гърдите и мускулите. Може да се разтвори и в гореща вода и да се направи инхалация, пише Clinica.bg.

Важно е да се знае, че етеричните масла се произвеждат в секреторните органи на висши растения, а тяхната най-голяма сила е повишаване на имунната защита на оранизма, обобщава Альона Гъркова. Те са най-мощното оръжие във фитотерапията, при тяхното използване не се стига до резистентност, както често се случва с други лекарства. Етеричните масла не се борят с инфекцията, а не я подтискат както често правят лекарствата. Много е важно етеричните масла да се купуват от аптеки, да бъдат от сертифицирани производители, а на етикета им да е отбелязано, че 100% чист извлек.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share