Премиерът: С 30 млн. лв. ще се дострои ГКПП „Калотина“

Премиерът: С 30 млн. лв. ще се дострои ГКПП „Калотина“

До дни ще бъде подписан договор за втората фаза на ремонта, на ГКПП „Калотина“, която е на стойност 30 893 200 без ДДС. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. По думите му ще се свърже строящата се АМ Европа с граничния пункт и ще бъдат изградени нови трасета за пътници и товарни автомобили, както и цялостна нова инфраструктура.

Борисов отбелязва, че в момента през „Калотина“ преминават около 1400 товарни автомобила на денонощие, а след приключване на ремонта капацитетът на пункта значително ще се увеличи.

„Това ще е много полезно за бизнеса, за хората и за туризм“, пише Борисов и добавя: „С разширяването и модернизирането на „Калотина“, с дострояването на АМ „Европа“ от и за България ще се пътува значително по-бързо“.

Премиерът уточнява, че тече модернизация на гранично контролно-пропускателния пункт „Калотина“, а това е първият му ремонт с такъв мащаб от повече 30 години насам. 95% от дейностите по първата му фаза са изпълнени.

По думите на Борисов се реорганизира обработката на товарни автомобили, монтират се нови везни, създават се по-добри условия за по-бързо преминаване на пътници и превозни средства.

По-рано след като провери как работи „Пирогов“ , премиерът Бойко Борисов тръгна на обиколка из страната, за да покаже как е построена магистралата до Сърбия – „Европа“. Заедно с него в джипа бяха здравният министър Костадин Ангелов и шефът на „Пирогов“ Асен Балтов, а гид в обиколката им бе регионалният министър Петя Аврамова.

Борисов поясни, че близо 1000 са оздравелите, а Ангелов на свой ред заяви, че за една седмица са излекувани близо 5000 човека. Премиерът изтъкна, че докато тече пандемията у нас не спира да се строи и показа на двамата шумящата маркировка.

„Затова сте ми толкова важни. Да лекуваме и здравите да се връщат на работа“, каза той и поясни, че дългата карантина действа зле на психиката на хората. „Много разчитам на лекарите“, каза той. И добави:

„Работата носи свобода,

удоволствие, живот, храни се и не се плаши“.

По думата му държавата не трябва да спира и да се движи. Убеден е, че първи ще излезем от кризата. Според него нашата нация не се управлява със заповеди и призова хората да бъдат отговорни и да спазват дистанция.

Костадин Ангелов пък поясни, че има държави, които имат по-строги мерки, но са с повече болни. Борисов поясни, че 70 млн. лева на месец отиват за лекарите на първа линия да получават по 1000 лева към заплатите. Напомни, че 15 млн. лева били заделени за тестове, а 50 млн. лева за болниците.

Здравният министър добави, че ще осигуряват допълнителни защитни средства. Борисов пък похвали Балтов и „Пирогов“ , че се справили най-геройски от болниците. Шефът на спешното лечебно заведение на свой ред поясни, че са отворили на 50 % с леглата,а в понеделник ще бъдат готови.

„Ако юли или август бях почнал да отварям болници, нали знаеш какво щяха да говорят“, каза премиерът. И поръча на Ангелов и Балтов да се подготвят за тежките случаи. Накрая заяви, че не инспектирал магистралата, а просто му било „драго“ да кара по нея, защото доскоро тук било само поляни. Регионалният министър Петя Аврамова уточни, че до Калотина сега се стори 14- километрова отсечка от магистралата, а Борисов й заръча да бъде пусната с 6-7 месеца предварително и да види дали е започнал ремонта на самото КПП. Щял да заръча на МВР-шефа Христо Терзийски да сложи повече полицаи по магистралата. Пошегува се, че разходката с Балтов и Ангелов била за обедната почивка.

Малко по-късно написа във Фейсбиук, че храта, които са се излекували от коронавируса, трябва да се връщат на работа. „Няма да затваряме държавата, няма да има пълна карантина. Икономиката и строителството трябва да вървят, за да излезем бързо от кризата’,каза той и поясни, че пример за свършена работа по време на пандемията е новият участък на магистралата „Европа“. Мостове, мантинели, маркировки, огради, съоръжения – всичко това е готово днес благодарение на усърдието на строителите

Във втори пост напомни, че половин година по-рано от предвиденото е готов първият 17-километров участък от магистралата. Напомни, че инвестицията е за 117,3 млн. лева. „Шофьорите от няколко дни се движат по магистралата, по която са изградени са два пътни възела, 5 подлеза, 5 надлеза, мост над р. Сливнишка, както и 7 площадки за отдих и принудително спиране. Пътуването вече става по-бързо, комфортно и по-безопасно. Въпреки пандемията и затрудненията, въпреки безпрецедентната ситуация в цял свят, продължаваме да изграждаме магистрали, пътища, газопроводи, пречиствателни станции.

И няма да се спрем, защото, българите заслужават да имаме модерна инфраструктура“,

пише още Борисов.

В нов лайф от Фейсбук малко по-късно пък Борисов поясни, че се работи на пълни обороти. Този път той показа по-сложен участък от магистралата, който в момента се изгражда.. По думите му строителите са свършили много работа за месец и половина. „Щом така махат, значи плащаме редовни“, пошегува се той. След това посочи скалата, която била изрината и свалена. Показа на Балтов и Ангелов дори и обходните шахти. Предупреди строителите да слагат маски и да се пазят.

„Сега все едно със шпатула си го градил, а то всичко с багери. Ето това е красотата“, каза премиерът. И добави: „Ако е леко, другите да са го направили“. Самите работници пък заявиха: „Евала, че го правите“. Здравният министър пък поръча на майсторите да спазват мерките и да пият по една ракия вечер.

„Балтов, това е мойта армия. Това е нашата армия българска“, каза още Борисов, сочейки строителите и машините и поясни, че искал да види Балтов като градски доктор как се стори от чакъла. „Ти лекувай, ние ще строим“, каза още на шега премиерът. За да не остане по-назад пък здравният министър поясни,че и той е помагал на дядо си строител – зидар. Отсекли ли един бор, на негово място засаждали 10. Нямало стара машина, всички били най-добрата техника. „Само с нови техники стават резултати“, отговори на свой ред здравният министър.

На връщане към София пък поясни, че

подменят сега и жп линията за бързия влак от Белград до Истанбул.

„От Мюнхен като тръгнеш до Варна и Бургас, до Истанбул и Солун няма да има светофар. Ей това сме направили ние“, каза Борисов. Поясни, че има монтирани предпазни стени за птичките. „Пазим врабчетата, спасихме и кокичетата“, каза той и даде да се разбере, че са изпълнили всички искания на еколозите и археолозите, сложили са и паркинги с „дръвченца“. А за Нова година, който иска може да ходи до Белград или къде другаде си поиска.

Балтов пък поясни, че това ще подобри комуникацията, а линейките ще стигат по-бързо до столицата. На свой ред премиерът напомни, че държавата сега взима два медицински хеликоптера.

Ангелов напомни, че са докарали досега 150 нови линейки, но по целия проект на МЗ е предвидено да получим общо 400. Миналата седмица раздали на филиалите на Спешна помощ 20 линейки, а до края на годината – още 40. Напомни, че са обявили конкурс за 42 високо проходими линейки.

„Надявам се, че българите придобиват представа, докато някой вдигаха юмруци и протести, ние с какво се занимавахме. Ползата от кое е по-голяма, народът ще прецени“, завърши премиерът, очевидно визирайки президента Румен Радев и постоянните му критики срещу властта.