Премиерът от Брюксел: Европа няма да се отвори до края на март

Европа няма да се отвори преди края на март. Това обяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където в рамките на два дни се проведе заседание на Европейския съвет.

Снощи стана ясно, че лидерите са се разбирали за новия бюджет на ЕС за следващите седем години, както и за възстановителния план за пандемията.

Основен фокус в разговорите бе именно коронавирусът. Борисов заяви, че би искал да е по-голям оптимист, но от това, което чувал от колегите е, че излизането от кризата може да се очаква август- октомври следващата годината и то при положение, че се достигне 70% ваксиниране на населението в ЕС. За мерките у нас той обяви, че трябва гъвкаво и внимателно да се следят.

„Безспорно много радостна е новината, че всеки ден над 3000 хиляди оздравяват, но трябва да сме много умерени. Разговарях с всички колеги, един по един, за да чуя и техните мнения. Всички са много притеснени от икономическите показатели. Приказка до края на март за отваряне на Европа няма“, каза премиерът и обяви, че даже има очаквания за трета вълна и тежки рестрикции.

Той даде пример с Брюксел, където има вечерен час. Премиерът цитира данни на ЕЦБ, който само за Китай дават прогноза за свиване на БВП с до 6%, докато БВП на ЕС и САЩ е минус 10-15%.

Като се прибере в България Борисов ще обсъди с министъра на здравеопазването как да се действа с мерките срещу разпространението на коронавируса.

„Резултатите са добри, но по нищо не показват, че трябва да бъдем много оптимистични, че пандемията в България ще приключи за Коледа“ и допълни, че коледните празници в ЕС трябва да бъдат в тесен семеен кръг.

Министър-председателят благодарил на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен за проведените търгове за ваксините, защото по думите му, ако не е била Комисията, държавите-членки трудно щели да се разберат по темата.

„Ние вече сме подготвили фризерите във всички големи градове за първата ваксина – София, Пловдив, Варна, Бургас и др.“, изтъкна премиерът и разкри, че ЕК ще предложи вариант да се подпомогнат с ваксини Западните Балкани и Африка, както и други други държави, които не са участвали в планирането на доставки.

От изказването му стана ясно, че зимният туризъм у нас няма да спира, но ще се следи строго за мерките.

„Любителите на зимните спортове да може да го практикуват, в България има много курорти“, каза Борисов.

За темата за климата Борисов коментира, че през 2030 г. ние трябва да имаме с 55% по-малко вредни емисии спрямо 90-та година.

„55% за целия Европейски съюз. Това дава възможност на такива държави като България, Полша, Чехия, Унгария в този период да им се помогне повече“, изтъкна министър-председателят.

Сигурността също бе сред обсъжданите теми на Европейския съвет.

„Българските специални служби работят добре с всичките си евроатлантически колеги“, каза премиерът.

За Брекзит пък всички евролидери държат да има споразумение.

„До този момент договор няма, малко време остава, ние държим да има“, заяви министър-председателят.

Отношенията на ЕС и САЩ също са били във фокуса на разоговорите.

„Огромни надежди се възлагат от страна на Европейския съюз към новата администрация. Особено в сферата на сигурността, НАТО и Парижкото споразумение“, коментира Борисов визирайки новите обитатели на Белия дом.

„Източното средиземноморие – една тема, която искам много ясно да подчертая, че ние като член на ЕС подкрепяме нашите приятели от Гърция и Кипър. Настояваме да се намерят дипломатически отношения с Анкара“, апелира Борисов. Лидерите осъдили и личните атаки към френския президент Макрон от страна на Турция. От думите на Борисов стана ясно, че е предложил на следващото заседание на Европейския съвет да бъде поканен шефа на НАТО Йенс Столтенберг за да поговорят за южния фланг на Алианца.

Министър-председателят благодари на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард за мораториума върху плащането на кредитите.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share