Премиерът от Брюксел: Всеки ден харчим по 120 000 лв. за тестване, карантината да е 10 дни

Над 120 000 лева на ден харчим за тестове, карантината да се намали на 10 дни. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Относно пандемията от COVID-19, Борисов заяви, най –после ЕС има общ план за действие,изработен от ЕК. Той похвали еврокомисията, която този път се била потрудила доста, но не пропусна да отбележи, че сме закъснели с плана. Борисов отбеляза, че това е трябва да бъде факт още юли месец, а не сега различните държави да предприемат „панически действия“, което паникьосвало останалите и водело до разнородни мерки. Така например едни обявявали извънредно положение, трети пък затваряли ресторанти и кафенета.

„Единственото което мога да обобщя, носенето на маски не предпазва напълно, но концентрацията на вируса е по-малък. Доказано че маската предпазва, макар и не напълно. Второто важно е спазването дистанция, третото – дезинфекцията“, каза Борисов.

Премиерът призова да се спазват мерките в заповедите на здравния министър и уточни, че именно така няма да се налага други. Именно така в ресторанти и дискотеки да се спазвало дистанция, същото и в училищата. Борисов изтъкна, че децата трябва да ходят на училище, защото иначе нанасяне вреда върху психическото им здраве.