Премиерът Бойко Борисов е с коронавирус

Премиерът Бойко Борисов е с коронавирус. За положителния PCR тест съобщия самият той във Фейсбук.

„Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни“, пише Борисов. Той изтъква, че след два PCR теста от днес е с положителен с COVID-19.

„Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим!“, пише премиерът.

В петък стана ясно, че зам.-регионалният министър Николай Нанков е положителен PCR тест, а сред контактните му лица бяха именно премиерът Борисов и още трима министри – Петя Аврамова, Кирил Ананиев и Десислава Танева, както и Севдалина Арнаудова от централата на ГЕРБ. Те бяха поставени под временна карантина, докато излязат резултатите от тестовете им.

В събота РЗИ свали карантината на Борисов и Ананиев след отрицателните им PCR тестове, както и тази на Арнаудова. На Петя Аврамова и предстои тестване в понеделник.

В петък Борисов присъства на подписване на два меморандума между България и САЩ за 5G мрежата и ядрената енергетика, като за целта преди мероприятието също бе си направил тест. Нанков пък го бе уведомил за своето заразяване след това – около 16.00 часа следобед в петък.

Бързото сваляне на карантината на Борисов, а преди това на президента Румен Радев след визитата му в Естония пък предизвика множество коментира в социалните мрежи. Това наложи шефът на Столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев да обясни,че са ги свалили заради естеството на работата на двамата, а тази възможност е разписана нормативно. „Нормално отрицателният тест не отменя карантината, но за важни хора като премиер, президент и работещи на първа линия лекари се прави това изключение“, обясни впоследствие д-р Данчо Пенчев.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share