Преместихме стрелките на часовниците с час назад

В нощта на 24 срещу 25 октомври (събота срещу неделя) в 4 часа преминахме към зимното часово време, като преместихме стрелките на часовниците си с един час назад.

Идеята за използване на лятно часово време е възникнала благодарение на по-голямата продължителност на деня през лятото и на презумпцията, че тя може да се използва, за да се икономисва енергия. Историята на въвеждането на лятното време е много дълга. В Европа лятно време се използва за пръв път преди 104 години – през 1916 г., когато във Великобритания е гласуван закон, наречен Summer Тime Act.

По-добре би било, ако България остане на зимно часово време. Това каза в интервю за „Фокус“ физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН за смяната на времето.

„Иначе например човек, започващ работа в 8,00 ч., ще трябва да е на работното си място близо 1 час преди изгрева на Слънцето през декември“, коментира физикът.

Физикът посочи, че първоначално идеята за използването на лятно часово време е възникнала заради по-голямата продължителност на деня през лятото и от презумпцията, че по-дългите дни тогава могат да се използват за икономия на енергия, особено по времето на някои трудни периоди в историята на Европа.

„Тази практика е възприета през 1916 г. първо в Германия, Австро-Унгария и Великобритания“, обясни Маркишки.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share