Преговаряме с Балканите за отворени за туризъм граници

Преговаряме с Балканите за отворени за туризъм граници

Правителството води разговори със съседните страни и търси възможности границите да не се затварят физически, а пътуванията да се извършват срещу предоставяне на отрицателен PCR тест. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на БНР.

Вече са проведени работни срещи с турския министър на туризма Мехмед Ерсой, с посланиците на Гърция, Румъния и Сърбия. Предстои разговор и с посланика на Република Северна Македония.

По думите й подготовката на курортите за зимен сезон 2020/2021 г. тече с пълна сила. “Бяха разписани указания за работа и аз вече съм на терен, за да следя за стриктното спазване на въведените противоепидемични мерки, което е единственият начин да гарантираме безопасността на туристите”, заяви Николова.

Първият инспектиран курорт у нас бе Боровец. По време на проверката вицепремиерът лично се увери

дали обектите обособяват карантинни стаи

в които да се настаняват туристи, ако е необходимо. Припомняме, че хигиенните предписания са едно от ключовите условия страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Той гарантира, че България е безопасна дестинация и спазва стриктно противоепидемичните мерки.

По предварителни оценки на Световната организация по туризъм спадът в страните от Европейския съюз досега е около 85%, а генерираните загуби само за първите 8 месеца от 2020 г. в световен мащаб се изчисляват на 730 млрд. долара. По отношение на предстоящия зимен сезон прогнозите са, че

спадът ще е около 70 на сто

Министърът обясни, че през зимните месеци отново ще се разчита на пътуванията на родните туристи и посещенията от съседните страни. Николова посочи още, че от месец септември се работи и за летен сезон 2021. През следващата година ще бъде поставен акцент върху еко, селски, спа и балнео, кулинарен и други видове туризъм.

Относно помощта за екскурзоводите, министърът припомни, че са разработени условия и възможности за подпомагане по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, които са предоставени на Министерството на икономиката – отговорник за управлението на фонда. Тя обобщи, че могат да очакват финансиране до края на годината.